- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Olvasunk-e még?

Kollár Melitta

2023. 11. 26. 11:50

Az olvasás egykor nemcsak népszerű hobbi, de a művelődés legfontosabb eszköze is volt. Ma, a digitalizáció korában már nem örvend nagy népszerűségnek, hiszen felgyorsult világunkban a legtöbb ember nem tud időt szakítani rá, és inkább a filmeket választja helyette, melyekkel időt spórol, emellett az ingerek is intenzívebben érik. Persze azért minden korosztályban akad olyan, aki szeret olvasni. Napjainkban talán a legnépszerűbb műfajok a horror, a krimi és a romantikus történetek.

Gyakori probléma, hogy az időhiány és egyéb elfoglaltságok miatt azok sem olvasnak, akik máskülönben szívesen tennék. A dolgozó középkorúakat érinti leginkább ez a probléma. Kollár Andrea (44) a munka mellett nem talál időt régi szenvedélyére.

Nagyon fontosnak tartom az olvasást, gyerekkoromban minden nap olvastam, de sajnos mostanában már nincs időm hosszabb történetekre, kora délutánig a munkahelyemen dolgozom, utána pedig otthon próbálom utolérni magam a feladataimmal. Egyébként a horror kategóriába tartozó könyvek álltak a legközelebb a szívemhez, Stephen King a kedvenc szerzőm.

Cikk kép

A horror valóban nagyon népszerű, Kollár Nikolett (21) is leginkább a vérfagyasztó történeteket szereti:

Heti két-három alkalommal szoktam olvasni. A sci-fi horror a kedvenc műfajom, de nagyon kedvelem J. K. Rowling munkásságát is.

A fiatalabb generációk életében is jelen van az olvasás, ám ők főként az iskolai kötelezőket bújják. Pece Levente (16) emellett a kalandregényeket is szereti.

Ritkán olvasom, leginkább csak a házi olvasmányokat veszem kézbe, de kedvelem a kalandregényeket. A háziolvasmányok közül nagyon tetszett például Fekete István Tüskevárja. Örülök, hogy kötelező olvasmány, mert ha nem így lenne, talán sosem találkozhattam volna vele.

Bencsik Erzsébet (66) az egyszerűbb, kikapcsolódást nyújtó regényeket kedveli.

Viszonylag gyakran olvasom, volt amikor hetente 2-3 könyvet is elolvastam, kedvenceim a romantikus, Danielle Steel-féle regények. Igazából más műfajt nem igazán szeretek.

Cikk kép

A huszonegyedik században az olvasási szokások is megváltoztak. Míg nagyszüleink minden olvasmányért a könyvtárba mentek, addig mára a könyvtáraknak nem igazán jut fontos szerep az olvasó szemében. Legtöbben ugyanis a hagyományos, papíralapú könyvek helyett az e-könyveket és a hangoskönyveket részesítik előnyben. Kollár Nikolett azon kevesek közé tartozik, akik még könyvtárba járnak.

Mivel nincs túl sok saját könyvem, és nem is tervezem bővíteni a gyűjteményemet otthon a polcon, ha olvasnivalóra vágyok, inkább elmegyek a könyvtárba.

A már említett hangoskönyvek főleg a sofőrök körében népszerűek. Az emberek hosszabb utazások alkalmával szívesen hallgatnak meg egy-egy történetet, de Pece Levente más okból szereti a hangoskönyveket.

Legtöbbször hangoskönyveket hallgatok a hagyományos könyvek helyett, hiszen akkor egyszerre több mindennel foglalkozhatom, miközben odafigyelhetek a könyvre is.

Az idősebbek persze maradnak a hagyományos, papíralapú könyveknél.

Minden könyv, amit valaha olvastam, ott van a polcomon, esetleg egy barát, rokon polcán. Jobban szeretem megvásárolni a könyveim, így teljesen a magaménak érezhetem, miközben a kezemben tartom őket. Az elektronikus könyvekkel ez az érzés nem lenne meg, és egyébként sem tudnék kiigazodni a világukban – mondta nevetve Bencsik Erzsébet.

Kollár Nikolett sem kedveli az e-könyveket:

Manapság rengeteget ülünk a számítógép előtt, senkinek sem tenne jót, ha még az olvasás is képernyőn keresztül zajlana.

Minden megkérdezett örömmel beszélt kedvenc könyveiről, szerzőiről. Ez is azt bizonyítja, hogy az olvasást még mindig sokan fontosnak tartják.

Forrás: Newsroom Communicator