- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Oszd meg és uralkodj!

Kalinka Tamás

2022. 04. 23. 20:04

Divide et impera, vagyis oszd meg és uralkodj. Gyakran halljuk mostanában ezt a réges-régi közmondást, de vajon elgondolkodunk-e azon, hogy mit is jelent ez a valóságban?

Oszd meg és uralkodj, tartja az uralkodói elv, mely még a római korból ered. Azt gondolhatjuk, persze, ez kétezer évvel ezelőtt volt, akkor még sokkal butábbak lehettek az emberek, mint ma – könnyen lehetett őket manipulálni. Sajnos azonban – bár természetesen nem éltem az ókori Rómában – fogadni mernék, hogy napjainkban a társadalom megosztottsága sokkal nagyobb méreteket ölt, mint anno.
Napjaink trendje, hogy családok vesznek össze, s barátságok, kapcsolatok hullanak szét, gyakran olyan dolgok miatt, melyekre az égvilágon semmiféle kihatással nem lehetünk mi, hétköznapi emberek. De persze akkor is vitáznunk kell a koronavírusról, meg a globális felmelegedésről, meg az oroszokról, mert hát értünk hozzá... S ha vitáink során szembetaláljuk magunkat ideológiai ellenfelünkkel, akkor pedig rögtön, könyörtelenül ítélünk...
Megfontolatlan ítéleteink eredménye a gyűlölet, a gyűlölet pedig nem más, mint a szeretet hiánya – talán ebből ered minden rossz a világon. Lehet, hogy egyesek nem szeretik a szomszédjukat, a főnöküket, vagy akár valamely családtagjukat, ám ez nem hatalmazza fel őket arra, hogy gonoszkodjonak – attól, hogy nem szeretsz valakit, ez még nem jelenti azt, hogy gyűlölnöd kell – mindig ott a lehetőség, hogy normálisan, emberként viselkedj másokkal, még ha más véleményen is van az illető.
Tehát mielőtt ítélkezünk, magunkba kell néznünk, s akármennyire is vonz minket a bírói katedra, a megértés irányába kell törekednünk. Meg kell próbálnunk megérteni embertársainkat, s most nem csak politikai/ideológiai állásfoglalásokra gondolok, hanem hétköznapi életünkre és problémáinkra is.
Mert az oszd meg és uralkodj elve a mai napig szedi áldozatait, akik mi vagyunk. Mi, akik egymással marakodunk állatok módjára, s későn eszmélünk csak rá, hogy a húscafat, amin összevesztünk, nem gyógyítja be a sebeinket, és nem pótolja a ráfordított energiát sem.

Forrás: Newsroom Communicator