- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Triznya Helga

Projektoktatás az óvodában

Gábor Tímea

2021. 04. 08. 14:17

A projektmódszer az óvodás érdeklődése, az óvodapedagógusok és az óvodások közös tevékenységére építő módszer, amely a megismerési folyamatot projektek sorozataként szervezi meg. A projektmódszer kialakítása John Dewey elvein alapul. Szerinte a tanulásnak személyes tapasztalatokon kell alapulnia, az óvodapedagógusoknak figyelembe kell venni az óvodások fejlődési szükségleteit, valamint fontos, hogy aktívan részt vegyenek a gyerekek tanulási folyamatainak kialakításában.

Két csantavéri óvónővel is beszélgettem a projektoktatásról. A beszélgetés egyikük otthonában történt, mivel a járványügyi intézkedések miatt erre az óvodában nem volt lehetőség.

Kovács Éva már harmincöt éve foglalkozik gyerekekkel. Elmesélte milyen volt kezdetben: nem volt egyszerű megfelelő szakirodalmat találni, nem volt internet, sem továbbképzések, mindenki csak a saját találékonyságára hagyatkozhatott. Elmondása szerint manapság ő maga is szinte mindent az internet segítségével old meg, ott keresi az ötleteket. Elmondta, hogy a projektoktatás a csantavéri óvodában 2020 szeptemberében kezdődött.

Kovács Éva, óvónő, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: – A gyerekek az elmúlt pár napban kutyás játékokat játszottak, ezért úgy gondoltam, hogy ez is lehetne egy projekt. Hoztak be játék kutyákat, aztán simogatták, betanították őket. Volt egy másik nagyobb projekt is, akkor koronákat készítettek maguknak fiúk is, lányok is. Majd folytattam a játékot, rajzoltunk lovakat, építettünk várat, hoztam be falovakat, a lányok rajzoltak tükröt is. A foglalkozások alatt a témához kapcsolódó zenét hallgattunk. Az elmúlt két hétben főleg a vízzel foglalkoztunk, kísérleteztünk vele.


Várépítés, ló és tükör rajzolása (Kovács Éva fényképe)

– Ennyi év tapasztalat után is nagyon nehéz volt áttérni a projektmódszerre, mivel eddig teljesen más módszer szerint dolgoztunk. Ez a módszer több munkát igényel, nehezebb felkészülni, de sok pozitív oldala is van. Ami jó, hogy sokat segítünk egymásnak az óvónőkkel, megbeszéljük ki milyen projektet készít, és adunk egymásnak ötleteket – folytatta az óvónő.

Triznya Helga tavaly kezdett el óvónőként dolgozni. Elmondta, hogy az első félévben nagyon nehéz volt nekik ez az új rendszer, hiszen a korábbi munkamódszerhez képest egészen más. Nekik az első nagyobb projekt a téli szünet után volt, amikor elkezdett havazni. Mindenki örült, hogy végre esik a hó, ezért hosszabb időn keresztül foglalkoztak a témával.


Havas projekt (Triznya Helga fényképe)

Triznya Helga, óvónő, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: – Az elmúlt időszakban az egészséges táplálkozással foglalkoztunk. Abból indultunk ki, hogy a gyerekek arról beszélgettek, ki mit hozott uzsonnára, kinek milyen gyümölcse van. Készítettünk plakátot is, megbeszéltük mi egészséges és mi nem, ezt követően főztek az egészséges ételekből, árulták őket a piacon. Később már azt is eljátszották, hogy megbetegedtek, így a teremből orvosi rendelő lett. A víz világnapja miatt sokat foglalkoztunk a témával, beszélgettünk arról, hogy az emberi testben mennyi víz van, megmértük, hogy kinek az üvegében van több víz.

Helga elmondta, szerinte a projektoktatásnak egyaránt van jó és rossz oldala is.

– Ami nem annyira tetszik benne az az, hogy nem tudok előre tervezni és készülni. Ha a gyerekek ma valamiről beszélnek, akkor leghamarabb csak holnap tudok a témával foglalkozni, szemléltető eszközöket hozni. Ami viszont nagyon pozitív, hogy a gyerek kerül a középpontba, elérjük azt, hogy gondolkodjon. Fontosnak tartom azt is, hogy a gyereket arra tanítsuk, hogy ami érdekli az után merjen kutatni, és ez a módszer szerintem pont ezt akarja elérni. A cél, hogy a gyermek idősebb korában is ezt az elvet kövesse, és kitartson amellett, ami érdekli – folytatta.

Gedei Izabella Emma és Lili édesanyja. Izabella a csantavéri iskolában tanít, ezért nem volt számára ismeretlen a projektoktatás fogalma. Az anyuka elmondta, hogy Emma második éve óvodás. Nagyon szeret óvodába járni, a társait is szereti, és minden tevékenységben részt vesz. Az anyuka elmesélte, hogy vannak alkalmak, amikor itthonról kell a gyerekeknek vinni alapanyagot, például fonalat, újságot. Emma mindig elmeséli otthon, hogy mit játszottak és készítettek aznap, ezért édesanyja tudja követni a témákat, amikkel foglalkoznak. A kisebbik lány, Lili kicsit zárkózottabb, kevesebbet beszél a társaival.

Gedei Izabella anyuka: – Úgy vettem észre, hogy tematikus hetek vannak, minden hétnek megvan a maga tematikája, például a héten volt a víz világnapja, ezért elég sokat foglalkoztak a témával. A múlt héten a lányok betegek voltak, de tudom, hogy azon a héten az egészséges táplálkozásról volt szó, a témával kapcsolatban kaptak feladatokat és készítettek plakátot is. Nők napja előtt újságpapírt kellett bevinniük, és fontak belőle kiskosarat. Kicsit nehéz, hogy a koronavírus miatt kevés a kontaktus az óvónőkkel, keveset tudunk velük beszélni.

Emma nem szégyenlős, nagy lelkesedéssel mesél óvodás élményeiről, kedvenc játékairól. Örömmel mutatta meg rajzait is.

Gedei Emma, óvodás: – Szeretek oviba járni, szeretem az óvónénit is. A kedvenc játékom a kiskutyás. Vannak kiskutyák és a gazdák játszanak a kiskutyákkal meg megetetik őket. Meg szeretek rajzolni.

Lili kicsit félénkebb nővérénél, de elmesélte, hogy ő is szeret óvodába járni.

Gedei Lili, óvodás: – Szeretek oviba járni. Szeretem a Szuzi óvónénit. Szeretek rajzolni.


Emma és Lili rajzolnak

A projektoktatás fontos része, hogy az óvónők együttműködjenek a szülőkkel, bevonják őket is a gyerekek fejlesztésébe. A járványügyi intézkedések miatt ez az együttműködés nem teljesedhet ki, így a projektoktatásnak – amellett, hogy alkalmazása még kezdeti fázisban van Szerbiában – további nehezítő körülmények mellett kell(ene) működnie.

Forrás: Newsroom Communicator