- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Szakmai kiránduláson a kommunikátorok

Sörös Viktória

2021. 09. 10. 20:41

A Faluvégen című műsor forgatásán vettek részt Bezdánban a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar kommunikátor szakos hallgatói. A természetközeli életmód megtapasztalása mellett szakmai szempontból is gazdagodtak.

A gyakorlati oktatás sokszor hatékonyabb az elméletinél, ezt a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar kommunikátorai is megtapasztalhatták a bezdáni kiránduláson. A diákok kipróbálhatták magukat riporteri és operatőri szerepkörben is.Bús Viola jól érezte magát a gyakorlaton. Horgászni ugyan még nem tud, de a riporterkedésbe már belekóstolt.

— Először is, hogy hogyan néz ki ez az egész élőben, hogy mik szükségesek, hogy fontos a kamera mozgása, hogy hogyan tegyük fel a mikroportokat, illetve a kérdéseket, hogyan tegyük fel. Milyen helyzetben, hogy üljünk egymáshoz, hova nézzünk. Ezeket mind azért más itt, mint az iskolapadban megtanulni. Könnyebb így elsajátítani és megérteni.Bóka Ida, a Faluvégen műsor szerzője szerint a hallgatók remekül helytálltak a munkában.

— Szerintem sikerült, tehát a hallgatók, vagyis ti nagyon ügyesek voltatok, érdekes kérdéseket tettetek fel. Tudtok együttműködni úgy is, amikor hárman vagytok. Ez azért fontos, mert az életben, az újságírásban nem úgy működnek a dolgok, hogy odaállsz és felteszed a kérdéseidet, hanem néha tolakodni is kell. Én nagyon szeretek fiatalokkal dolgozni, és nagyon örültem annak, hogy itt lesztek. Olyan kíváncsiak vagytok és annyira akartok tanulni, hogy ezt így leülünk megbeszéljük, akkor feedbacket adunk, arra hogy milyen volt. Egyszerűen kerek a folyamat.A gyakorlaton felderítettük Kalinka Tamás évfolyamtársunk birodalmát. Tamás idejének legnagyobb részét a Bajai-csatorna melletti kunyhójában tölti. Elvitt minket erdei sétára, csónakázni, horgásztunk is egy keveset, főzött nekünk bezdáni halpaprikást és bemutatta, hogy milyen ügyesen tisztítja meg a halat. Közben ezerféle dolgot mesélt a különböző halfajokról, vadon élő állatokról és a természetről.— Ami máshol nincs, az a fekete sügér vagy pisztrángsügér, ami egy telepített faj, az egész Kárpát-medencében telepítették, de csak itt lett sikeres. A nagyobb folyókból kiveszett, mert nem szereti az erős sodrást, meg a szennyezett vizet sem. Ez egy ideális hely neki, mert sok a hínár, kell neki sok hínár, mert abban bújik el, meg odarakja az ikráit. Vadkacsák, hattyúk, most vadlibák is megjelentek, ők eddig nem voltak itt. Fészkelnek is a vadlibák, nemcsak átvonulóban jönnek. Most megjelent a cigányréce, az sem volt eddig, meg most a rétisasok is szaporodnak. Úgy néz ki, hogy sikerült ez a program, aminek a keretében próbálják a rétisasokat szaporítani. Egyébként ezen a vidéken 280 valahány féle madarat azonosítottak. Ez egyedi egész Európában. Azt mondják, hogy a Duna-delta után itt van Európában a leggazdagabb madárállomány.Paksi Kovács István Tamás „első szomszédja”. Az elvonultan élő modern Matula bácsi ősei is már halászok voltak. Számára a nyugalom a legfontosabb dolog a világon.

— Ha én itt kint vagyok nem hiányzik semmi. Nem tudom, hogy mondjam el ezt neked. Nekem itt megvan mindenem, nyugalom, a barátok is kiválasztódnak, akik hasonlóak, mint például a Tamás. Nem hiányzik itt semmi, ha valami kell, kimegyek a faluba, de nem bírok sokáig ott lenni, csak vissza.Úgy dolgoztunk, hogy észre sem vettük, amint magunk is megtapasztaltuk a forgatás munkafolyamatait. Élveztük a természetben eltöltött időt, és kiszellőztettük a fejünket, hogy megújult erővel, energiával és tiszta fejjel kezdjük a következő tanévet.

Forrás: Newsroom Communicator