- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

PixaBay, Vasút Zsanett, Kolter László, Newsroom Communicator

Te kommunikálj az autóval, ne az autó veled!

Dudás Benjámin

2022. 08. 22. 18:56

Néhány hét alatt elsajátíthatod a szabályokat, majd egy sikeres elméleti vizsgát követően, egy nagyon nyugodt, türelmes oktató mellett, pár hónap alatt levezeted a kötelező gyakorlati órákat. Ezt követően ismét vizsgázni kell, s ha sikerül, egy B kategóriás jogosítvány tulajdonosa lehetsz. Ennyi az egész. Könnyűnek hangzik, nem? Valójában nem mindenkinek az.

Vasút Zsanett nagy motivációval indult az autósiskolába, azonban egy idő után elment a kedve. Már egy ideje húzza a vizsgát, mivel úgy érzi, bizonytalan, és nincs elég bátorsága a hajtáshoz.

Cikk kép

- Leginkább attól félek, hogy amikor a villanyrendőrnél meg kell indulni, lefullad a kocsi, mivel ez égés számomra. Ráadásul még a hátam mögött dudálnak is, szóval ez így eléggé zavarba ejtő és kellemetlen helyzetet tud létrehozni.

Kolter László nemrégiben szerezte meg jogosítványát. Tavaly nyáron kezdte el az autósiskolát, szerinte jól haladt az elméleti órákkal, a tanulás nem okozott neki nehézségeket. A gyakorlati részt viszont kissé elhúzta, mert ő is bizonytalannak érezte magát. Úgy gondolta, a több gyakorlás az ő javát fogja szolgálni.

Cikk kép

- Igazából a hajtásnál volt az első nagy félelmem, mivel keveset tudtam az egészről. Szerintem az első gyakorlati óra az, ami megváltoztatja az embert és kissé másként látja a vezetést. Volt egy alkalom, amikor hosszabb távon vezettem, nagy volt a forgalom, több akadállyal is találkoztam, de megoldottam. Ekkor jöttem rá, hogy tudom én ezt! Ennek hatására egyfajta nyugalmat és örömet éreztem.

Márton Róbert gépjárművezető-szakoktató 27 éve dolgozik oktatóként. Szerinte a tanulóknak a legnehezebb a megfelelő összpontosítás. A legtöbben 15-20 percig tudnak figyelni, utána lankad a figyelmük. Fontos, hogy a szabályokon és a vezetésen kívül ezt is megtanulják. Aki dinamikusabb, talpraesettebb, az akár három hónap alatt befejezheti az autósiskolát.

Cikk kép

- Több odafigyelés és koncentráció kell. Ebben az elektronikus eszközök telítette világban elfeledkeztünk arról, hogy mennyire fontos odafigyelnünk magára a vezetésre. Sokan a vezetésnél is azt várják, hogy megnyomnak egy gombot, és akkor magától működnek a dolgok, mint a számítógépnél vagy a mobiltelefonnál. Tehát az autóvezetésnél az egyik legfontosabb dolog, hogy te kell, hogy kommunikálj az autóval, nem pedig az autó veled!

Forrás: Newsroom Communicator