- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Facebook-UNICEF/Unsplash/Pixabay/NC

Tegyünk a gyerekmunka ellen!

Juhász Petra

2022. 06. 06. 10:05

A közösségi oldalakat böngészve akaratlanul is megakad a tekintetünk egy-egy ruhareklámon. Csak egy kattintás, és már ki is választhatjuk a méretet, megrendelhetjük a kívánt ruhadarabot. Azután ott vannak az esős hétvégéken kikapcsolódást nyújtó plázák. Először csak nézelődünk, majd hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy fizetünk a pénztárnál. Vajon felmerül bennünk olykor a kérdés, hogy valóban megéri-e új ruhát vásárolni? Persze sosem járunk utána, hogy honnan érkeznek a termékek kedvenc üzleteink polcaira és vállfáira.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet definíciója szerint a gyermekmunka olyan gazdasági kizsákmányolást jelent, mely veszélyezteti a gyermek iskoláztatását, egészségét, test-lelki és erkölcsi fejlődését. Az illetékes szerveknek csak becsléseik vannak a gyermekfoglalkoztatással kapcsolatos adatokról. Eszerint közel 220 millió 5-17 éves korú gyermeket dolgoztatnak a világon. A legtöbb ilyen eset az ázsiai és csendes-óceáni régióban van, de nem ritka a Közép-Szaharában, a karibi-térségben és Latin-Amerikában sem. A következő riportban a textiliparban dolgozó gyermekek sorsával foglalkozunk: továbbá a megelőzés és a tudatos vásárlás kérdésével, amelyek szorosan összefüggnek a jelenséggel.

Cikk kép

Fazekas Nikoletta egyetemista már több éve nem vásárolt új ruhát magának. Helyette turkálókban keresgél ízlésének megfelelő darabokat. Ha ráun egy felsőre vagy egy nadrágra, azt eladja ismerőseinek. Nikoletta szerint környezettudatosabb, ha nem frissítjük a gardróbunkat üzletben vásárolt holmikkal.

Cikk kép

Fazekas Nikoletta, Szabadka

-Youtube-on láttam először ezt a jelenséget. Ezután kezdett el jobban foglalkoztatni, mert az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mi van a háttérben, hogy egyáltalán nem etikusak ezek a gyárak, ahol a ruhákat készítik.

Lackó Varjú Sára, a Magyar Szó napilap Tarkavilág melléklete divatrovatának szerkesztője:

- A ruhaipar egy hatalmas gépezet, amit nehéz a megrendelőnek ellenőrizni, illetve minden egyes folyamatát kivizsgálni. Gyakran nem tudják és nem ismerik a cégek az előállítás körülményeit, így a vásárlók sem. Viszont egyes vállalatok csak olyan gyárakkal hajlandóak együttműködni, ahol betartják a megfelelő biztonsági előírásokat, ahol biztosítottak a megfelelő munkakörülmények. Ezekről a gyártókról lista is készül, csak velük dolgoznak együtt a cégek. Kizárólag ezekben a varrodákban készíttetnek ruhákat.


Cikk kép

Az ázsiai és csendes-óceáni régióban, a Közép-Szaharában, a karibi-térségben és Latin-Amerikában jelenlévő gyermekmunka összetett probléma, de elsősorban a szegénységgel függ össze. Sok esetben a család túlélése a tét, ám más tényezők is hozzájárulnak, elsősorban a megfelelő minőségű oktatás hiánya. Az a gyermek, aki nem tanul, az dolgozni fog, mondta Kovács-Gál Nóra az UNICEF Lélekemelő Programjának projekt koordinátora.

Cikk kép

Kovács-Gál Nóra az UNICEF Lélekemelő Programjának projekt koordinátora, Magyarország:

- A szegény családban élő gyermek nem jár iskolába, hanem dolgozni fog és belátható, hogy a megfelelő kvalifikáltságra szert nem tevő gyermek felnőttként is olyan munkák elvégzésére kényszerül, mely kevés jövedelemmel jár.

Mi magunk is tehetünk a jelenség visszaszorításáért. Ha fairtrade megjelölésű termékeket vásárolunk, azzal a méltányos kereskedelemhez járulunk hozzá, amely garantálja a munkavállalók jobb munkakörülményeit és meggátolja a gyermekmunkát.


Forrás: Newsroom Communicator