- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Bába Krisztián

Teherszállítás mesterfokon

Dudás Benjámin

2022. 12. 11. 15:23

Lehet napsütés vagy fagy, neki mindig menni kell. Országúton, autópályákon éli az életét, mégis azt mondja, sohasem váltana szakmát. Ismerjétek meg a szabadkai születésű Bába Krisztiánt!

Bába Krisztián 31 éves, idestova tizenkét éve teherautó sofőr. Fiatal kora ellenére már bejárta Európát, Oroszországot, sőt, Ázsiában is több alkalommal járt. Jelenlegi munkahelye a debreceni Trans-Sped Kft. Szállított már élelmiszert, orvosságot, még nyers lítiumot is.

Miért lettél teherautó sofőr?

- Édesapám már közel 40 éve sofőrködik. Gyerekkoromtól fogva arra vágytam, hogy én is az ő nyomdokaiba lépjek. Mindig vonzott a gépjárművezetés és az utazás.

Cikk kép

Milyen volt a kezdet, mennyire nehéz beletanulni ebbe a szakmába?

- Számomra ez nem jelentett különösebb nehézséget, mivel már nagyon régóta ezzel szerettem volna foglalkozni, és úgy gondolom, hogy amit szeretünk csinálni, az iránt fogékonyabbak is vagyunk. A középiskola befejezése után egy 7,5 tonnás kisteherautóval kezdtem a pályafutásom, közel egy évig azt vezettem. Természetesen közben fokozatosan fejlődtem. Most már tizenegy éve nyergesvontatót vezetek.

Cikk kép

Milyen egy átlagos napod?

- Én leginkább éjjel szoktam vezetni, ezért amikor felkelek elintézem a saját dolgaim, majd átnézem a kamiont. Legelőször bent rendet rakok, majd kiszállok, átvizsgálom az egész jáművet, beleértve a hűtőkocsit is, hogy megfelően működik-e.

Cikk kép

Általában mit szoktál szállítani?

- Egy olyan terherautót vezetek, ami hűtőkocsit húz maga után, így legtöbbször olyan árut viszek, amely igényli a hűtést: orvosságot, fagyasztott élelmiszert szállítok, ritkább esetben valamilyen száraz árut is. A legextrémebb szállítmányom nyers lítium volt, a veszélyes anyag szállításához külön vizsga is kell.

Cikk kép

Merre jártál eddig és hova szeretnél még eljutni?

- Mondhatom, hogy már egész Európát körbekamionoztam, nincs olyan ország, ahol még ne jártam volna. Szinte egész Oroszországot bejártam, és néhány ázsiai országot is. Így azt mondhatom, hogy már nincs olyan ország, amelybe különösebben el szeretnék jutni.

Cikk kép

Szakmai szempontból melyik ország jelentette a legnagyobb kihívást számodra?

- Oroszország volt, pontosabban Vlagyivosztok, a rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt. Rettenetesen hideg volt, esett a hó, és a teherautó is nehezen viselte a zord időt.
A másik eset, amikor Libanonban jártam, ott csak katonai kisérettel tudtunk menni, mivel Libanon akkor még háborús övezet volt, szinte tapintható volt a feszültség. Emiatt inkább pszichikailag volt megterhelő. Ezt a két esetet leszámítva más országokban nem volt különösebben nagy kihívás kamionozni.

Cikk kép

Mennyit vezethet egy kamionsofőr összesen egy héten?

- Ami a vezetést illeti, egy nap 4,5 óra vezetés után 45 perc pihenőt kötelezően kell tartani, tehát egy nap átlagosan 9 órát vezethetünk. Vannak kivételek, amikor egy nap 10 órát is vezetünk, de azt egy hét alatt csak kétszer tehetjük meg. Valamint egy héten 56 órát szabad vezetnie egy átlagos sofőrnek és ebben benne kell lennie egy 24 órás pihenőnek is. Ezenkívül a két heti vezetésünk nem szabad, hogy meghaladja a 90 órát.

Cikk kép

Mit javasolsz azoknak, akik szeretnének teherszállítással foglalkozni?

- Először is, ezt a szakmát nagyon kell szeretni! Néha meg kell birkózni a magánnyal és a különböző országokban beszélt idegen nyelvekkel is. De úgy gondolom, hogy aki elég talpraesett, könnyen bele tud tanulni, és számos csodás élménnyel lehet gazdagabb. Én bátorítok mindenkit, akit érdekel a gépjárművezetés, hogy próbálja meg, mivel a miénk manapság bizony hiányszakma.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator