- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Változatlan valóság

Kalinka Tamás

2022. 06. 01. 17:39

Idén remélhetőleg magunk mögött hagyjuk a koronavírus-járványt, mely így már csak egy rövid bekezdés lesz majd a jövő történelemkönyveiben. Bár mondják, hogy a történelem az élet tanítómestere, vajon ezúttal tanul(t)unk-e történelemből?

Két év után úgy tűnik, hogy végre szabadulunk a koronavírus-járvány karmai közül, s visszatérhet életünk a régi kerékvágásba. De vajon érdemes-e visszatérnünk a „normalitásba”?
A járvány idején, pontosabban 2020 áprilisában, bejárta egy kép az internetet, melynek sokan igen nagy jelentőséget tulajdonítottak. A kép Indiában készült, a világ egyik legsűrűbben lakott és legszennyezettebb területén. A fotó előterében egy város volt látható, a távolban pedig hegycsúcsok mutatkoztak. Mint kiderült, az a bizonyos hegység nem más, mint a Himalája, mely a járványügyi korlátkozásoknak hála, most több mint 200 kilométerről is látszik. A kijárási tilalom miatt az indiai nagyvárosok közlekedése mellett a gyárak többsége is leállt, így néhány hét alatt annyira kitisztult a levegő, hogy láthatóvá vált ez a természeti csoda.
Egyesek úgy tartják, ez a kép szimbolizálja legjobban azt a törekvést, miszerint nem kell, sőt egyenesen elítélendő lenne visszatérnünk a régi, pazarló életünkhöz.
Néhány bölcs szakértő kivételével mindenki azt hitte, hogy ez a járvány gyökeresen változtatja majd meg világunkat és életünket. Nem utazunk majd annyit, többet dolgozunk majd otthonról stb. Nos, ezek a jóslatok némileg be is teljesedtek, ám közel sem olyan drasztikus a változás, hogy annak látható következményei legyenek. A Himalája csúcsait ismét szmog takarja, és az emberek többsége ugyanúgy ingázik az iskolába és a munkahelyére, mint 2020 márciusa előtt.
Mégis mi kellene akkor a változáshoz? Mekkora természeti, vagy társadalmi katasztrófa hozhatja el a változást? Ezt a kérdést még a legnagyobb szaktekintélyek sem tudják megválaszolni, nem létezik konszenzus e téren. Meteorbecsapódás, atomháború, járványok és még számos igen kellemetlen dolog van terítéken.
Egy bizonyos: változtatnunk kell. Ha nem változtatunk sürgősen az életmódunkon, akkor hamarosan kidurran majd a „lufi”, melyet évszázadok „fejlődése”, az ipari forradalomtól kezdve egyre nagyobbra és nagyobbra fújt. Ha egyszer valami, legyen az vírus vagy meteor, átszúrja társadalmunk burkát, talán csak akkor tudatosul majd bennünk: a kényelmes világ, melyben éltünk, bizony üveglábakon állt.

Forrás: Newsroom Communicator