- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Getty Images

Védőoltás a szabadkai egyetemistáknak is

Rózsa Krisztina

2021. 03. 25. 11:29

Azok a hallgatók, akik szeretnék felvenni a védőoltást, a fővároson kívül más városokban is a helyi hallgatói poliklinikákon jelentkezhetnek a vakcina felvételére – közölte csütörtökön Branko Ružić oktatási miniszter Belgrádban. Egyelőre azonban nem tudni, hogyan zajlik majd az oltás a szabadkai egyetemista kollégiumokban – tudtuk meg a szabadkai Bosa Milićević kollégium titkárságán.

A szabadkai Bosa Milićević kollégiumban még nem kezdődött meg az egyetemisták oltása. A kollégium titkárságán azt mondták, egyelőre semmilyen biztos információval nem rendelkeznek, sem az oltás kezdetéről, sem pedig arról, hogy kötelezővé teszik-e azt a hallgatók számára. A járványügyi intézkedések miatt jelenleg kevesen tartózkodnak a diákotthonban, de néhány diákot sikerült megkérdeznünk, hogyan vélekednek az oltásról. Többen elmondták, azt hallották, a védőoltást feltételként szabják meg majd ahhoz, hogy továbbra is jogosultak legyenek a kollégiumi ellátásra. Az általunk megkérdezettek többsége nem szeretné felvenni az oltást, inkább felmondanák a kollégiumi ittlétüket.

Elek Viktor, hallgató, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola: Nem látom értelmét a vakcina felvevésének, szerintem több hátránya van, mint előnye, vagyis az eddig hallottak alapján így ítélem meg. Ha esetleg kötelezővé tennék, akkor inkább kiiratkoznék a kollégiumból, mintsem felvegyem.

A diákok egyúttal a társasági élet, a szórakozási lehetőségek hiányára is panaszkodtak, hiszen a járványhelyzet beállta óta ilyesmire nem volt lehetőségük. Szerintük elsősorban az idős, betek személyek és az egészségügyi dolgozók kell, hogy felvegyék az oltást. Lengyel Sándor egyetemista ugyanakkor elmondta azt is, amennyiben a kollégiumi elhelyezése függne az oltás felvételétől, minden bizonnyal a jövő tanévre nézve felvenné a vakcinát.

Lengyel Sándor, hallgató, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola: Főiskolásként hiányoznak a különböző tematikájú bulik, a szórakozási lehetőségek. Az oltást egyelőre nem szeretném felvenni, úgy gondolom, hogy előbb azok kapják meg, akiknek nagyobb szüksége van rá, legyen az idős személy, betegek, az egészségügyi dolgozók, akik nap mint nap emberéletekért harcolnak. Úgy gondolom, hogy nem kellene ilyen helyzetbe hozni a kollégistákat, és senkire sem szabadna úgymond ráerőszakolni az oltást. Mindenki saját maga eltudja dönteni hogy számára és a társadalomra nézve mi a helyes. Már csak pár hónap van a tanévből, ha már most köteleznék akkor nem biztos hogy felvenném, ezzel felmondva a szállást, de ha már a következő tanévtől is elvárás lenne, akkor beoltatnám magam addig.

A Szerbiai RTV közlése szerint Branko Ružić oktatásügyi miniszter csütörtökön a belgrádi hallgatói poliklinikán jártakor elmondta, fontos, hogy a hallgatók a fővárosban nagy számban jelentkeztek a védőoltás felvételére. A miniszter úgy véli, az eddig beérkezett oltási adatok a fővárosi kollégiumokban és hallgatói rendelőkben az egyetemisták érettségéről és felelősségteljes magatartásáról tanúskodnak. A miniszter hozzátette: azok az egyetemisták, akik más városokban folytatják tanulmányaikat és szeretnék felvenni a védőoltást, a helyi hallgatói poliklinikán vagy egyetemista rendelőben jelentkezhetnek.

Forrás: Newsroom Communicator