- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Workshop Szegeden a határon átnyúló együttműködésről

Sinkovics Eleonóra

2022. 10. 16. 21:20

A határon átnyúló együttműködés témájában szerveztek workshopot a Szegedi Tudományos Akadémiai Bizottság székházában október 13-án. Számos előadó beszélt azokról a programokról, amelyek serkenthetik Magyarország és határos országainak összetartását logisztikai, gazdasági és közigazgatási szempontból. A workshop-on a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárai is részt vettek. Dr. Gábrity Molnár Irén az Újvidéki Egyetem nyugalmazott tanára, aki Karunkon is hosszú évekig tanított, a határmenti népességmozgásokról tartott előadást. Dr. Zakinszky Toma Viktória, Karunk tanársegédje pedig a vajdasági magyar nyelvű média szepontjából vizsgálta az az Európai Unió Interreg programjában rejlő lehetőségeket.

Dr. Fejes Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem docense, a határon átnyúló együttműküdés jogi háttereit és kereteit kutatja. Előadásában elmondta, hogy a CESCI elnevezésű civil szervezet biztosítja a jogi segélyszolgálatok formálódását Magyarország határai mentén.

- A határon túlra nyúló együttműködéssel foglalkozom; azzal, hogy hogyan lehet mindezt megvalósítani. Vizsgáltam azt, hogy az EU-s jog mennyire ad lehetőséget együttműködésre, illetve ha nem tagállamról van szó, akkor a nemzetközi jog keretein belül ezt milyen feltételek mellett lehet majd teljesíteni.

Cikk kép

Cikk kép

Dr. Gábrity Molnár Irén, az Újvidéki Egyetem nyugalmazott tanára, aki többek között Karunkon is több évtizeden át tanított, már a 90-es évektől vizsgálja a lakosság migrációját térségünkben. A hiányszakmák azonosítása és a munkaerőpótlás biztosításának érdekében a workshop során többek között egy Diaszpóra Program kidolgozásának lehetőségéről és fontosságáról beszélt.

- Közgazdász-szociológiai szemmel figyeltem az elmúlt 20-30 évben a határátlépéses lakossági mozgást, amely intenzív spontán kapcsolatrendszer kipüléséhez vezetett. A határátlépés által a vajdasági magyarok a karrierjüket és esetleges vállalkozásukat is tökéletesíteni tudták. A lakosság igényét tanulmányoztam, ebből pedig az is kiderült, hogy Vajdaságból ez időtájt az értelmiségi réteg is kivándorlásba kezdett. A Diaszpóra Program pedig ebben segít, hogy a közös jó érdekében segítsük a peremvidékek fejlesztését.

Cikk kép

Dr. Soós Edit, az Állam- és Jogtudományi Kar politológiai tanszékének egyetemi docense, a csütörtöki előadás szervezője, beszélt annak megvalósításáról, indíttásáról és jövőjéről.

- A Szegedi Akadémia Jogtudományi Szakbizottságán belül alakultunk meg idén tavasszal, a Politikatudományi Munkabizottsággal, azzal a céllal, hogy a politikatudomány fókuszában lévő aktuális kérdésekre szervezzünk workshopokat, kerekasztal-beszélgetéseket.

Cikk kép

Az Szegedi Akadémiai Bizottság székháza a jövőben további előadásoknak is otthont ad majd.

Forrás: Newsroom Communicator