- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Közösség

A fiatalok Közössége

Molnár Emese

2024. 03. 13. 08:41

Korunk nagy problémája, hogy az embereknek nincs hite, és egészen egyszerűen nem fordítanak figyelmet a vallásukra. A fiatalokat érinti leginkább ez a probléma, értük jött létre a Közösség.

2020-ban útnak indult a Szent István Lovagrend délvidéki csoportjának ifjúsági közössége, ahol jelenleg tizenhárom fiatal foglalkozik közösségszervezéssel és vallási témákkal. A csoport megalkotója Gonczlik Ákos, aki nagy lelkesedéssel mesélt nekünk a csoportról, amit egyszerűen csak „Közösségnek” neveznek.

Cikk kép

Ákost már 2015 óta foglalkoztatta az, hogy a szabadkai egyházmegye fiataljai között rendszeres kapcsolatot alakítson ki, de úgy gondolta, hogy egy csomó tapasztalatra és információra lenne szüksége, mielőtt megtenné az első lépést. Viszont amikor a világjárvány miatt az emberek szociális élete aggasztóvá vált, felkereste a vallásos fiatalokat, akiknek szüksége volt egy közösségre.

- Március végére felállt az első csapat, tizenkét fővel. Április közepéig felkerestem még tizenöt főt. Két hónapig párhuzamosan foglalkoztam a csoportokkal online térben. Ismerkedtünk egymással, majd önismereti témákkal foglalkoztunk, amit egyszerűbb teológiai tematikák követtek.

A járványügyi korlátozások miatt a csoporttal csak az online térben beszélhetett, de egy személyes találkozóra is akadt lehetőségük 2020-ban.
Mint minden kezdet, ez sem ment zökkenőmentesen. Ákos említette, hogy sok negatív véleményt kapott a csoport létrehozásával és vezetésével kapcsolatban, de ez nem tántorította el őt a céljától.

- A kezdetben rengetegen ellenezték a tevékenységem. Szerintük tanulatlan vagyok, „szektát vezetek” és nem az egyház szellemében nevelem, tanítom a fiatalokat. Többször elbizonytalanítottak és sok kellemetlen helyzetet okoztak véleményükkel. Azonban igyekeztem nem odafigyelni rájuk. Szerintem nem volt igazságalapja a támadásoknak, pusztán némi irigységet, rosszindulatot véltem felfedezni bennük.

A kezdetektől segítségére volt Ft. Dr. Orcsik Károly atya, Hajdú László atya és Ft. Erhard Róbert atya, akik mindvégig mellette álltak és támogatták a csoport vezetésében. Emellett hatalmas köszönettel tartozik Szakály József, Horváth Ákos, Szabó Szepesi Csaba, Baranyi László, Gutási Ákos, Zapletán Géza, Horváth Endre, Baráth Gábor atyáknak, akik szintén támogatták a csoportot.

A ma már három éve fennálló közösséget három cél határozza meg. Elsőként az, hogy a fiatalok megtapasztalhassák, milyen egy közösséghez tartozni, ahol nem ciki kereszténynek lenni. Már tudják, hogy van számukra egy hely, ahol befogadják őket és önmaguk lehetnek. A második cél, hogy megismerjék a délvidéki egyházmegyét és ezzel együtt a vidéket, ahol élnek. A harmadik célt Ákos a legfontosabbnak és legnehezebbnek tartja, eszerint fontos, hogy a fiatalok az itt tapasztaltakat, ismereteket átadják a következő generációnak.

A csoportban négy témával foglalkoznak a fiatalok. A pszichológián belül az önismeretre helyezik a hangsúlyt, ezt követve a keresztény értékekről is beszélgetnek, de helyet kap a Szentírás ismertetése is, és azok a hagyományok, amelyek a hitük megértését célozzák meg. Mindezekre az online beszélgetések keretein belül fordítanak figyelmet. Vannak közös és egyéni feladatok a csoporton belül, amivel még jobban össze tudnak kovácsolódni. A negyedik egy új témakör, a programszervezés, vagyis olyan események szervezése, mint például a lelki napok vagy zarándoklatok.

Cikk kép

Cikk kép

- Egy évre lebontva, nagyjából 30-35 beszélgetésünk van online térben, ezeken a beszélgetéseken az első két témakörrel foglalkozunk. Évente négy alkalommal nevesebb előadókat hívunk meg online térben előadni. Négy egynapos találkozónk van, egy alkalommal megyünk kétnapos lelkigyakorlatra, valamint nyáron 4-6 napos külföldi zarándoklaton veszünk részt. Természetesen a téli és a nyári szünetben a beszélgetések szünetelnek. Ekkor a csoport tagjai kisebb közös vagy egyéni feladatokat kapnak. Legutóbb például az volt a feladatuk, hogy hármas csoportokban dolgozzák fel az evangéliumot. Minden csoport más-más evangélista szemszögéből foglalkozott a feladattal. Ezekre a csoportmunkákra nagy szükség van, mert így sokkal mélyebben bele tudnak merülni egy-egy témába.

Cikk kép

Szerveztek már találkozókat Tornyoson, Adán, Zomborban, Csonoplyán, Péterrévén, Topolyán, Kanizsán és Doroszlón. Elzarándokoltak emellett Bácsra, Péterváradra, Budapestre, de még az erdélyi Tusnádra is.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

A személyes találkozók mindig egy öleléssel kezdődnek és zárulnak a csoporttagok között, ha pedig új tagok befogadásáról, esetleg az asztal megterítéséről van szó, akkor sem tétováznak, hanem segítik egymást.

- A csoporttagok között soha nem tapasztaltam azt, hogy ne lenne együttműködés, az új tagokat is bevonták. Ha meg kellett teríteni az asztalt, mindenki kivette a részét a munkából. De többször is volt alkalmam azt látni, hogy együtt főz a társaság, vagy épp az időjárás gyors változása miatt esernyők alatt kuporogva közösen énekelnek. Erős az összetartás közöttük, ami talán annak köszönhető, hogy hasonló értékrendű emberekről van szó.

Cikk kép
Cikk kép

Ezenkívül kiemelte, hogy a jó hangulat és humor a csoportban mindig megtalálható. Mint ahogy említette, hiába keresztények, sohasem tartanak „humorböjtöt”. A csoporttagok teljesítményéről is nyilatkozott.

- Elégedett vagyok-e a teljesítményükkel? Ha a teljesítmény alatt a szorgalmat, odaadást, jószívűséget, segítőkészséget, lelkierőt értjük, akkor igen, elégedett vagyok. Ha mást értünk alatta, akkor nem tudok nyilatkozni. Sokuknál látok fejlődést, előrelepéseket. Gyakran a közösségtől érkeznek a visszajelzések, segítik egymást a fejlődésben. Nem érzem úgy, hogy nekem szerepem volt ebben, a fiatalok formálták egymást, én pedig csak igyekszem ennek teret biztosítani.

Cikk kép

Ákos küldetéseként tekint a fiatalok egyengetésére, vezetésére.

- Személyes céljaim, önmegvalósítási és kibontakozási terveim a Közösséggel nincsenek, elvégzem a számomra kirendelt küldetést, amíg kell. Utána pedig örömmel megyek tovább a következő küldetés felé, a szívembe zárva jó néhány fiatalt, akikkel egy ideig egy csónakban eveztünk, s a partot kerestük. Hogy aztán kivel mi lesz, az Istenen és az adott személyen múlik, nekem teljesen mindegy, hogy jogászok, papok, boltosok vagy épp földművesek lesznek, fontosabbnak tartom, hogy hiteles keresztények maradjanak. Ezért imádkozom!

Ákos már nyolc éve kitűzte céljának, hogy egy sikeres lelkigyakorlatot szervezhessen meg a vajdasági fiatalok számára. Az év novemberében ezt sikerült is létrehozni, a lelkigyakorlatot a horgosi Domus Pacisban tartották meg. Az eseményen huszonhat lelkes fiatal volt jelen, és többek között ismerkedős játékokon, fakultációkon és szentségimádáson vehettek részt. A szentmisét pedig ft. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök celebrálta. Íme néhány kép a találkozóról:

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

Ákos elmondta, hogy a csoportba 15-25 év közti bácskai fiatalokat várnak, akik római katolikus vallasúak, és részesültek a beavató szentségekben. Emellett olyan személyeket is szívesen látnak, akik szeretnének egy ilyen közösséghez tartozni és gyakorolni vallásukat.

Forrás: Newsroom Communicator