- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

A főzés az életem

Király Adrián

2022. 12. 12. 09:56

Ha főzünk, tudnunk kell mi a célunk: kinek vagy kiknek főzünk és milyen alkalomból? Ez fogja meghatározni a munka folyamatát - magyarázza Gyetvai Éva, a nagyanyám. A nagyi már több mint fél évszázada dolgozik szakácsnőként, úgyhogy nekem elhihetitek: tudja, miről beszél.

Mikor és hogyan tanultál meg főzni?

- A főzés nem olyan dolog, amit meg lehet tanulni egy-két vagy három év alatt. Még most is tanulok. De igen, emlékszem, mikor kezdtem el főzőcskézni: az 1980-as évek elején. Először még csak besegítettünk anyukámnak az ikertestvéremmel, később viszont már szerveztünk több asszonyból álló csapatot, és úgy vállaltunk el nagyobb eseményekre való főzést. Főleg lakodalmakat vállaltunk. Attól függött a csoportunk létszáma, hogy mekkora volt a lakodalom, mivel egy szakácsnő kell ötven főre. A testvérem és jómagam voltunk a főszakácsok, mi irányítottuk az egész folyamatot.

Cikk kép

Mi a különbség a mai és a múltbéli ünnepségek között? Mondjuk 30-40 éve, hogy nézett ki egy lakodalom?

- Egyértelműen sokban különbözik egy mostani rendezvény a régi idők ünnepségeitől. A mai lakodalmakban például már nagyon sok az elvárás, és nagyok az igények. Fiatal koromban elsősorban még csak májgombócos levest, marhapörköltet készítettünk, tésztával, salátával, majd tyúkot meg sertéskarajt sütöttünk. Napjainkban nagyon megnőttek az igények: egy átlagos lakodalomban hat-hétféle sült húst kell elkészítenünk. Köretként régen csak krumpli volt, ma a gyümölcsöktől a zöldségekig amit csak el tudunk képzelni, minden szóba jöhet. A főzéshez szükséges eszközök is sokat fejlődtek, így sokkal gyorsabban és profibban tudunk dolgozni, mivel szinte minden gépesített.

Cikk kép

Melyik volt a legnagyobb esemény, amelyen főztél?

- A legnagyobb Óbecsén volt. Megközelítőleg 1000 személynek főztünk, ez egy roma lakadalom volt. Ott egészen másként megy a főzés, mint mondjuk egy magyar lagziban. Míg egy magyar lakodalom során nem szokás gyümölcsöket is tálalni, itt annál inkább fontosnak tartották a gazdák, hogy mindig legyen elegendő gyümölcs az asztalon. Mi itt csak a levest, a szármát és a sült húsokat készítettük, de emellett még forgattak egy többszáz kilós bikát is.

Cikk kép

Mit tanácsolnál azoknak a fiatal lányoknak, akiket érdekel a főzés, hogyan tudnak fejlődni ebben a szakmában?

- A legfontosabb a hozzállás. Az tud igazán finom ételeket készíteni, aki szívből csinálja, aki szereti ezt csinálni. Mi fiatalkorunkban mindig arra törekedtünk, hogy fejlesszük magunkat. Hogy az általunk készített ételek még finomabbak legyenek. Én és az ikertestvérem kiegészítettük egymást a konyhában. Már-már a konyha az otthonunkká vált. Hétközben jártunk a szántóföldekre dolgozni, mint minden rendes falusi ember. Hétvégén pedig aztán: lakodalom! Péntek, szombat és akár vasárnap is. Úgy érzem, sokkal többet dolgoztunk, mint a mai fiatalok, és még a főzést is megcsináltuk! Én ezt a munkát csak javasolni tudom a fiataloknak, hiszen jó pénzkeresési lehetőség lakodalmakban főzni. Persze, ezt a munkát is szeretni kell, máshogy nem lehet csinálni. Emellett a szorgalom és a csapatmunka is fontos ebben a szakmában.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator