- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Szvetecska Marietta

A kötélkészítés nyomában

Mecserik Anita

2022. 06. 13. 17:56

A kötélkészítés már a történelmi idők előtt is jelen volt, azonban az évek múlásával sok más hagyományos mesterséggel együtt egyre inkább feledésbe merült. A csantavéri származású Szvetecska Mariettával beszélgettünk, aki édesapjától tanulta meg a kötélkészítés fortélyait, és a mai napig is aktívan kamatoztatja tudását. Közös családi vállalkozásuk több mint 200 éves múlttal rendelkezik.

A különféle köteleket már a történelem korai időszakaiban is használta az ember, egyebek mellett vadászatra, vontatásra, összekötésre, szállításra, emelésre, valamint mászásra is. A kenderből készült kötelek vízállók, és hajókötélként is szolgálnak. A köteleket vastagságuk szerint különbözőképpen hívják: zsinór, fonál és kötél.

- Hogyan kezdődött a kötélkészítő családi vállalkozás? Mikor és ki alapította meg?

- A vállalkozást az 1800-as években alapították meg elődeink, és azóta folyamatosan, az újabb generációknak átadva éltették tovább ezt a régi mesterséget.

- Milyen kötelek készültek legelőször, hogyan bővültek a rendelések, és milyen fajta köteleket állítatok elő jelenleg?

- Manapság főként az állattartásban és építkezésben használatos kötelek a népszerűek. Kezdetben is hasonló termékváltozatok készültek. Az egyedüli eltérés az alapanyagokban és azok megmunkálásában mutatkozik meg. Elődeink nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, így a fogyasztóbázis bővülését a vásárlók elégedettsége eredményezte.

Cikk kép

- Hogyan és miből készülnek a kötelek?

- Korábban kizárólag kézi erővel, kenderből készültek a kötelek. Manapság különböző gépeken, eltérő sodrási és csomózási technikával. Elsősorban splitfilmet és pptexet alkalmaznak a termékek előállítására.

-Hogyan lehetett értékesíteni és reklámozni régen?

- Régen piacokon, vásárokban és háznál értékesítették az előállított portékát. A népszerűsítés egyedüli eszköze valószínűleg a “szájreklám” volt. Egyesek megvásárolták a terméket, és ha annak minőségével elégedettek voltak, akkor másoknak is ajánlották. Így bővült folyamatosan a vevőkör.

Cikk kép

- A gyártás mennyire nehéz fizikai munka, mennyire megterhelő? Mennyi ideig tart a kötél elkészítése?

- Legalább húsz termékvariáció létezik és minden változat más technikai eljárással készül. Egyes darabok könnyen és viszonylag gyorsan elkészülnek, de vannak olyanok, amelyek komolyabb fizikai erőnlétet igényelnek. Ilyen például a teherrel megpakolt pótkocsik lekötözésére használatos nagy kötél.


Cikk kép

- Mekkora igény van manapság a kötelekre? Mire használják az emberek?

- A kötélárut elsősorban a mezőgazdaságban, azon belül is az állattartásban alkalmazzák leginkább. A palettán szereplő termékváltozatok közül a szarvasmarhák és lovak tartásában használatos vezetőszárak és kötőfékek a legkelendőbbek, de mivel Szerbiában folyamatosan csökken az állatállomány, ezzel párhuzamosan elhalványul és lassan feledésbe merül ez a hajdanán még virágzó megélhetési forma.


Cikk kép

- Voltak-e külföldi megrendelések? Milyen típusú köteleket adtak el oda?

- Termékeinket elsősorban a hazai piacon értékesítjük, de többször is előfordult, hogy külföldről, például Ausztriából, Magyarországról, Szlovéniából, Boszniából, Hollandiából, Romániából, sőt még Dubaiból és érkeztek hozzánk vásárlók.

- Hogyan alakul a vállalkozás sorsa? Mik a további tervek?

- Örülök, hogy részese lehettem ennek a hagyományápolásnak és nőként sajátíthattam el a régi mesterség fortélyait. A jövőben is szeretném kamatoztatni az ebből származó tudásom. A vállalkozás természetesen működik tovább és vannak távlati terveink, többek között egy múzeum létrehozását is megálmodtuk.

Forrás: Newsroom Communicator