- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Bajúsz Anita

Az ember legjobb barátja!

Dudás Benjámin

2022. 06. 25. 11:23

Bajúsz Anita már gyermekkora óta foglalkozik szibériai huskykkal. Ez teszi ki napjainak nagy részét, és már rutinszerűen csinálja. Újabban kutyakiállításokra is jár a négylábú kedvencekkel. Számos remek eredményt tudhatnak maguk mögött. Ezenkívül Anita mesél nekünk a kutyagondozásról, valamint, hogy hogyan tanítja kutyáit.

Mióta foglalkozol kutyákkal, egyáltalán hogyan jött az életedbe, hogy ezt csináld?

Már gyerekkorom óta nagyon szeretem a kutyákat, életem álma volt egy szibériai husky kölyök. 9 éves voltam, amikor megkaptam a szüleimtől az első kiskutyámat, egy hófehér és kék szemű kis szukát. Azóta folyamatosan kitartottam a huskyk mellett. Az elmúlt 1-2 évben komolyabban elkezdtünk foglalkozni a fajtával. A párommal, Polyák Dáviddal közösen dolgozunk, aki ugyanúgy szereti a kutyákat és a szibériai husky-t, mint én. Ekkor kezdtünk el kutyakiállításokra járni és minőségi kutyákkal foglalkozni.

Cikk kép

Mesélj a kutyáidról, hogyan gondozod őket?

Minden reggel, amikor felébredek, a kutyák az elsők. Ez egy napi rutin, amit azzal kezdek, hogy megnézem őket, minden rendben van-e velük. Utána kitakarítom egyesével a kennelt, ahova éjszakára be vannak csukva, friss vizet kapnak, tiszta almot, és mehetnek ki az udvarra, ahol elindul a játék. A felnőttek napi egyszer kapnak enni, délután, minőségi kutyatápot.
Ha vannak kiskutyák, akkor ők extra odafigyelést igényelnek a nap 24 órájában. A kiskutyák lakásban egy nekik kialakított helyen tartózkodnak az anyjukkal. A szobájuk folyamatos tisztítást és fertőtlenítést igényel. Napi többszöri etetés, alomra szoktatás, szocializáció, különböző ingerekhez szoktatás és sok-sok játék, valamint gyakorlás, ami minden nap kell ahhoz, hogy felnőtt korukra igazán jó természetű show-kutya váljon belőlük.
Mivel ők munkakutyák, igénylik a sok mozgást. Kerékpározással és hosszú sétával szoktuk őket lefárasztani. Emellett még gyakoroljuk velük a ringdresszúrát, ami a kiállításokra való felkészítést jelenti. Különféle helyekre járunk velük, hogy minél több ingerhez szokjanak, és probléma nélkül mutatkozzanak a kiállításokon.
Mindemellett a szőrük ápolása is fontos, a szibériai husky évente kétszer erősen vedlik, tehát ilyenkor rendszeresen fésülni kell őket és fürdetni, hogy mihamarabb lecseréljék a bundájukat.

Cikk kép

Milyen módszer szerint tanítod a kutyádat?

Az első és legfontosabb dolog a pozitív megerősítés!! Tehát bármire szeretnénk megtanítani a kutyánkat, fontos, hogy jó élményként éljék meg az adott feladatot. Ezt legkönnyebben jutalomfalattal tudjuk elérni, de emellett nem maradhat el a megérdemelt dicséret szavakkal, simogatással. Fontos még az is, hogy játékként fogja fel a tanulást, ne pedig munkaként, mert játékra mindig lesz kedve, a munkára pedig ráunhat, és aztán nem fogja jó kedvvel teljesíteni a kért feladatot. Én ezt az elvet igyekszem követni.

Cikk kép

Milyen versenyeken vettél részt a kutyáiddal, melyikre vagy a legbüszkébb?

Egyelőre főként Szerbián belül járunk kutyakiállításokra, nemzetire és nemzetközire. Ami a külföldi kiállításokat illeti, az eddigi legnagyobb, amin részt vettünk 2021 decemberében Budapesten, az Európa Kutyakiállítás volt. Talán erre vagyok a legbüszkébb, hogy megmutathattuk a kutyánkat sok ismert tenyésztőnek és bírónak, a világ minden tájáról.

Cikk kép

Miből derül ki, hogy élvezi-e a versenyt, kiállítást egy kutya?

Egyértelműen a viselkedéséből. Amint a ringbe indul, már látszik a lendületéből, farok- és fültartásából, abból, hogy mennyire figyel a felvezetőjére, mennyire teljesíti a kért feladatokat. A bíró előtt felszabadultan viselkedik, engedi-e rezzenéstelenül, hogy a bíró kedve szerint áttapogassa, illetve nyugodt kisugárzása kell legyen.

Cikk kép

Hazánkban hogyan lehet ezt finanszírozni?

Sajnos mindent önerőből kell finanszírozni. Gondolok itt a kiállítási nevezésekre, kutyakozmetikára és minden kutyakiállítás előtti és a rendezvényekre való utazási költségekre. Megfelelő kennelek megépítésére, amelyben jól érzi magát a kutya. Minőséges tápok megvásárlására, vitaminokra, havi külső és belső féregtelenítőkre, kötelező védőoltásokra, szállító eszközökre és kozmetikai szerekre, eszközökre. Majd diplomák és elért címek kiváltására, fedeztetés esetén a fedező kanhoz való utazás és ott tartózkodás költségére, az indulás előtti egészségügyi vizsgálatokra, a fedeztetés összegére, és ha minden a terv szerint alakul, a kölykök felnevelésére és a törzskönyveik kiváltására. Emelett még a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokra (szem és csípő), illetve, ha netalán megbetegszenek, akkor természetesen az orvosi kezelésre. Gyakorlásához, sporthoz a felszerelésekre, jutalomfalatokra és nem maradhatnak el a játékok sem, aminek minden korosztályú kutyus nagyon örül.

Cikk kép

Mik a céljaid a jövőre nézve?

Célunk, hogy minél több helyen mutathassuk meg a kutyáinkat hazánkban és a környező országokban. És hogy minél jobb minőségű vérvonalat biztosítsunk a jövő generációinak, továbbá, hogy egészséges és boldog kutyák vegyenek körül bennünket, és a legjobb tartásmódban részesüljenek.

Cikk kép

Cikk kép


Forrás: Newsroom Communicator