- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Bezdán turisztikai lehetőségei

Kalinka Tamás

2022. 03. 29. 20:39

Vajdaság egyik gyöngyszeme, a vizek és erdők határolta Bezdán, számos lehetőséggel kecsegtet a turizmus szempontjából. A falu vonzerejét a gyönyörű természeti környezet adja, mely víkendtelepeknek, csárdáknak, kikötőknek és más turisztikai jelentőséggel bíró objektumoknak ad otthont.

Bezdán település Nyugat-Bácskában helyezkedik el, Zombortól 17 kilométerre. A Duna bal partján lévő falu arról nevezetes, hogy kizárólag hidakon keresztül közelíthető meg, így nem véletlenül nevezik Vajdaság Velencéjének is. Az utóbbi években Bezdán igencsak felkapott turisztikai célpont lett: nyáron a víkendtelepek, a csárdák és a vízpartok is benépesülnek turistákkal.

Cikk kép

A Bezdán környéki turisztikai lehetőségekről és tervekről Seres Árpáddal, a Bezdán Info Civil Szervezet elnökével beszélgettem.

– A világjárvány miatt gondolom Bezdánban is nehéz helyzetbe került a turizmus, viszont komoly fejlesztések is voltak az elmúlt időszakban. Mesélnél ezekről?
– Igen, természetesen a járvány nálunk is éreztette hatását. Számos fejlesztésünk és tervünk félbeszakadt a helyzet miatt, például a Sebesfoki Csárdánál tervezett cölöpházak építése is abbamaradt. Viszont fontos megemlíteni, hogy sok évnyi munka után végre befejeződött a híres Ferenc József-zsilip felújítása, amely így hosszú idő után ismét fogadja a Dunára, illetve a Bácskai Nagycsatornába igyekvő hajókat, jachtokat és csónakokat.

– Az idei szezonban milyen programokkal várjátok majd a turistákat?
– Az idén két év után ismét megrendezik a három országon átívelő kerékpártúrát, ennek kereteiben mi fogadjuk majd a bicikliseket Bezdánban. Ezt a három napos túrát pünkösdre tervezik, ugyanis korábban is mindig akkor rendezték meg. A túra Mohácsról indul, a csoport előbb Horvátországba megy, majd a harmadik napon érkezik Bezdánba. Továbbá, mint ahogy eddig is, az idén is lehetőség lesz majd horgászatra, kenubérlésre, illetve tervben van, hogy a Karapancsai-erdőben is szervezünk magyar nyelvű idegenvezetést.

– A járvány után újjáéledt valamennyire a turizmus?
– Mint már mondtam, sok fejlesztés elmaradt, a vendéglősök is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Azt tapasztaltuk, hogy a járvány óta sokkal jelentősebb a belföldi turizmus. A külföldiek háttérbe szorultak, kevesebben jönnek, az elmúlt két évben inkább Vajdaságból, Szerbiából érkezik a vendégek nagy része.

– Kedvelik a turisták Bezdánt? Milyen visszajelzéseket, véleményeket kaptál?
– Azt tapasztaltam, hogy a városiakat teljesen magával ragadja a Bezdán környéki természet, még a hétvégi házakkal teljesen beépült vízpartok is tetszenek nekik. Amikor elvisszük őket olyan helyekre, amelyek szinte érintetlenek, akkor az egyenesen lenyűgözi őket. Eddig mindenki elégedett volt, aki nálunk járt. Csak pozitív visszajelzéseket kaptam.

Cikk kép

– A turizmus mellett a természetvédelem is fontos szerepet kap ezen a környéken. A fejlődő vendéglátóipar nem mehet esetleg a természeti értékek kárára?
– Úgy gondolom, hogy itt még nem tartunk, ez a szint még bőven fenntartható. Nincs még olyan kiépített infrastruktúra, amely olyan szintű forgalmat eredményezne, amely már veszélyezteti a környezetet. Persze vigyázni kell most is a környezetre, ez nem vitás.
Cikk kép

– Kiknek ajánlanád elsősorban Bezdánt úticélként?
– A tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy nagyon sokszínűek voltak az eddigi vendégeink. A családosok ugyanúgy jól érezték magukat nálunk, mint a céges csapatépítő tréningek résztvevői, vagy azok a természetjárók, akikkel kenuzni mentünk egy igazán vad környezetbe. Szóval jóformán mindenki megtalálhatja itt a számára legjobban tetsző programot, elfoglaltságot. Pihenésre is kiváló hely ez, szóval a relaxációra vágyókat is szívesen látjuk.

– Köszönöm szépen az interjút és sikeres szezont kívánok nektek!

Forrás: Newsroom Communicator