- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Bortermelés és gasztro-étterem

Kis Kinga

2023. 05. 06. 14:46

Hogyan épül fel egy bortermelői vállalkozás? Milyen egy gasztroétterem Vajdaságban? Többek között erről kérdeztük Maurer Oszkár hajdújárási bortermelőt és étteremtulajdonost.

Pontosan mióta foglalkozik bortermeléssel? Hogyan épült ki a jelenlegi borászat?

- 1994 óta minden évben készítek bort. A feleségem szülei kertjében volt nyolcszáz tőke kövidinka, bánáti rizling és piros magyarka, majd a fokozatosan bővülő termelés szőlőfelvásárlásra épült 2004-ig. Akkortól termő szőlőültetvényeket vásároltam, 2006-tól napjainkig tizenkét hektár saját telepítésű területtel bővültünk a jelenlegi tizenhat hektárra.

Cikk kép

Hol találhatóak a különböző féle szőlészetek?

- A Dél-Alföldön, Hajdújárás-Királyhalom-Nosza települések határában hét hektár területet művelünk, a történelmi magyar királyi borvidéken, Szerémségben pedig kilenc hektárt.

Cikk kép

Milyen fajta borokat készítenek?

- Könnyű habzóborokat, pet-natokat, amforában érlelt fehérborokat, hosszasabb héjon áztatással készülő narancsborokat, könnyed és testes vörösborokat. Ezenkívül aszúszőlő borokat valamint ürmös bort is készítünk.

Cikk kép

Mitől lesz jó egy bor?

- A természetes egyensúly a lényeg, ami a lehető legtermészetesebb módon termett szőlőből születő bort jelenti, adalékanyagok nélkül, kellő érzékkel és odafigyeléssel a borászati munkát illetőleg.

Vajdaságon kívül még hol kaphatók a Maurer-borok, és hol van leginkább sikerük?

- A világ harminc különböző országaiban kaphatók a boraink, Japántól Amerikáig. Nagy sikert értek el Skandináviában és az Egyesült Államokban, de Magyarországon is, a természetes borokat kedvelők körében.

A továbbiakban hogyan látja a vállalkozást? Milyen újításokat, esetleg egyéb változtatásokat képzel el a jövőben?

- A legnagyobb kihívásnak a permakultúra továbbfejlesztését tartom, ami egyfajta gyűjtögető gazdálkodás, környezetterhelés nélkül, a természet többi szereplőjével való békés ''együttélésben".

A bortermelés mellett hogyan jött az ötlet, hogy egy fine dining éttermet nyisson?

- Az étterem Hajdújáráson található, ilyen még nincs a faluban, úgy gondoltam, nekem sikerülhet, mivel vannak néha nagy pillanataim. Viszonylag sok vendéget fogadunk a borászatnál, akik általában ételt is igényelnek a borok mellé. Az elindulásnál sokat segítettek Kurucz Attila és Berze Dániel séfek, nélkülük nem tarthatnánk itt.

Cikk kép

Szoktak-e valamilyen rendezvényeket vagy különböző eseményeket szervezni az étteremben?

- Nyáron tervezzük második alkalommal megszervezni a natúr piknik rendezvényünket a borászat és az étterem előtt lévő kertben. Ezenkívül nyílt gasztro napokat is szervezünk.

Az étterem kínálata pontosan milyen célközönség számára ajánlott?

- Az egészséges táplálkozást, a környezettudatosság előtérbe helyezését, a csúcsgasztronómia és natúr borok iránt érdeklődőket várjuk elsősorban.

Cikk kép

Milyen ételek a legnépszerűbbek? A gasztronómiai különlegességek elkészítéséhez honnan szerzik be az alapanyagokat?

- A legtöbbet fogyasztott ételeink az erdei gombákból készült különlegességek. A boraink közül pedig a kadarka. Az alapanyagok 80%-a 25 km-es körzeten belülről érkezik, a természetesség mellett, az itt élő magyar közösség gazdálkodói kultúráját kívánjuk bemutatni, legyen ez homoki fehér szarvasgomba, paradicsomos káposzta, tiszai süllő, vagy a 12 napig hidegen érlelt mangalica tarja. A desszertjeink, szerénytelenség nélkül állítom, szintén figyelemre méltók.

Cikk kép

Milyenek a visszajelzések az étterem irányába a vendégektől?

- Egy egyszerű példával írnám le a választ: az esetek többségében a vendégek kérik, hogy a séf, Maurer Irénke, a vacsora végén kijöjjön a vendégtérbe, hogy tapssal köszönjék meg neki az élményt.

Milyen tervei vannak az étteremmel a jövőben?

- Szeretném, ha tovább tudnánk haladni a megkezdett úton, úgy érzem sok csodát tartogat még az 1880 Natural Wine & Food számára a jövő.

Forrás: Newsroom Communicator