- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Facebook

Csantavér lélekharangja

Sinkovics Eleonóra

2022. 04. 03. 10:42

A szertartásokon mostantól harang fog szólni a halottakért a csantavéri nagytemetőben. Külföldi felajánlás útján állíthatták fel a lélekharangot, melyet március 13-án, vasárnap avattak fel. Az új harangot körbevitték a falu utcáin is.

Nem csak szép, hanem eszmei értékkel is rendelkezik az új harang. Hagyományőrzés szempontjából is fontosnak tartották, hogy a falunak legyen lélekharangja. Maga az ötlet külföldön született meg, Kiss Zsolt Béla csantavéri lakos pedig vállalta a harang beszerzését. Emellett az adományok összegyűjtésben is nagy szerepet töltött be.

– Tápióbicskéről érkezett az első felajánlás, Vér Jánostól, jelentős összegben. Így sikerült megkapni a kezdő löketet, hogy bele tudjunk vágni a projektbe. A legtávolabbi támogatónk Németországból küldött némi pénzösszeget. Ő maga is csantavéri lakos volt fiatal korában.

Cikk kép

Ilyen jelentős hagyományőrző esemény ritkaság a faluban, ezért fontos a méltó megünneplés. A harangot lovas díszmenet kísérte végső helyéhez, a nagytemető ravatalozójáig. Előtte pedig tettek egy díszfelvonulást Csantavér nevesebb utcáin.

Sinkovics Szebasztián csantavéri lovas bemutatta a felvonulókat.
– Körülbelül tizennégy lovas vett részt a felvonuláson, hagyományos betyár ruhában. Jöttek környékbeli lovasok is, fogatban és lóháton is egyaránt, egészen Keviből, Szabadkáról. A legidősebb csikósunk 75 éves, Tápióbicskéről érkezett. A menet a falu egyik végéből indult, Zentaörsig, utána a templom elé álltunk. Végezetül pedig a temetőbe indultunk a felszentelésre.”

Cikk kép

Cikk kép

Egy ilyen szép hangszernek magaslat is dukál! Közel öt méter magas állványra függesztették fel, a ravatalozó elé. A fenyőfából faragott emelvényt viaszos diófapáccal burkolták be, hogy színét és ellenállását ne veszítse el. A harangot a falu plébánosa áldotta meg.

– A harang a tíz órakor kezdődő szentmise után lett felszentelve, egy rövid köszöntőt követően, fél 12 körül. A ceremónia végeztével egy húszperces előadással ünnepeltek. Megtörtént még a kopjafa koszorúzása is, egybekötötték a magyar forradalom megemlékezésével is – számolt be a harang felszenteléséről Veréb Rozália, nyugdíjas pasztorális tanácstag.

Cikk kép

Cikk kép

– Többlet adománnyal is számoltunk, ez az összeg, ami megmaradt a harangra szánt pénzből. Ezt a szervezők a csantavéri parókiának adományozták, hogy ebből fedezzék a csantavéri hittanos lelki nap egy részét – tette hozzá Rozália.

A csantavéri aktivistáknak és az adományozóknak köszönhetően ma már nem csak a környéken található települések rendelkeznek lélekharanggal, hanem Csantavér is büszkélkedhet vele.

Forrás: Newsroom Communicator