- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

college.adelaide.edu.au

Egyetemista élet Szabadkán

Vidaković Dajana

2022. 05. 03. 17:32

Továbbtanuljak vagy sem? Csaknem minden középiskolásban felmerül a kérdés. És ha igen, akkor hol, és milyen szakirányon érdemes folytatni tanulmányainkat?

Szabadkán egyre több az egyetemista. Számos szak közül választhatnak azok a diákok, akik itt szeretnék tovább folytatni tanulmányaikat. Mendei Tamara a Közgazdasági Egyetemet választotta, jelenleg a pénz-, bankügyvitel és biztosítás szak másodéves hallgatója.
- Bankban tudom leginkább elképzelni a munkahelyemet. Mindig is irodai munkát szerettem volna végezni, mert szeretek ügyeket intézni és rendszerezni a dolgokat. Az órákat szerb nyelven hallgatom, elég nehéz a szerb anyagot megjegyezni, de meg lehet tanulni, csak akarni kell.

Tamara Szilágyiról jött Szabadkára, ezért meg kellett oldania a lakhatást is a városban.
- Lakásban lakom, mivel nekem szükségem van saját kis kuckóra, ahová elvonulhatok, és a tanulásra összpontosíthatok. Ez a kollégiumban nehezen menne. Szerencsére minden héten haza tudok utazni, mivel autóval közlekedek. Ezért amikor csak tehetem, hazamegyek.

Cikk kép

Nyúl Sámuel a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elsőéves kommunikátor szakos hallgatója. Mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy milyen az információközlés átadó oldala, amit most ki is próbálhat. Sámuel kollégiumban lakik.
- Nagyon szeretem a koleszos életet, ez már a hatodik év, hogy kollégiumban vagyok. Középiskolás éveim alatt is itt laktam, illetve egy évet Budapesten is kollégiumban töltöttem. Szeretek itt lenni, csomó emberrel találkozok, akikkel közös programokat szervezünk, illetve szoktunk együtt tanulni is. Új kapcsolatokat építek ki, embereket ismerek meg, megtanulom azt, hogyan tudok alkalmazkodni másokhoz.

Cikk kép

Sámuel nem megy minden héten haza, mivel az összeköttetés az otthona, Pacsér, és Szabadka között elég rossz, nincs állandó buszjárat. Pacsérról el kell mennie Bajmokra, és csak onnan tud Szabadkára utazni.

Simon Nikolett magyar nyelven szeretett volna továbbtanulni, lehetőleg olyan szakon, ami közel áll a turizmushoz, valamint a közgazdaságtanhoz, ezért esett a választása a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola mérnöki menedzsment szakára, ahol jelenleg elsőéves hallgató.

Számomra az a legnehezebb, hogy általában a kollokviumok vagy a vizsgák olyan időszakban vannak, amikor valamilyen jelentősebb ünnep van, mint például a karácsony és a húsvét. Ilyenkor tudnék a legtöbb időt tölteni a családommal, de sajnos nem hanyagolhatom el a tanulmást.

Mindamellett, hogy Nikolett egyetemista, dolgozik is. Kicsit nehéz az egyetemen és a munkahelyén is maximálisan teljesítenie, de szerinte ez nem lehetetlen.

- Utazási irodában dolgozom mint kisegítő. Foglalkozom az utasokkal, segítek az egynapos kirándulások szervezésében és lebonyolításában. Nagyon szeretek itt dolgozni, jó a környezet, és jó érzés az, hogy hasznos vagyok, a szabadidőmben sem unatkozom, és ezzel még egy kis zsebpénzt is kereshetek.
Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator