- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Dobos Attila

Egyre nehezebb a gazdáknak

Kalinka Tamás

2022. 03. 01. 11:37

Eddig is nehéz volt a megélhetés a kistermelők számára Vajdaságban, idén további kihívásokkal szembesülnek. Megdrágult az üzemanyag, a műtrágya, és szárazság is sújtja a vidéket.

Már javában zajlik a munka a bácskai földeken. Talajelőkészítés, műtrágyázás – ezek a földművesek aktuális teendői. Mindenki örül a szokatlanul meleg időjárásnak, csak a csapadékot hiányolják.

Az adai Mészáros Attila megkezdte a tavaszi munkálatokat. A Szent István Egyetemen végzett kertészmérnökként, jelenleg földműveléssel foglalkozik. A többi kistermelőhöz hasonlóan, ő is nehéz helyzetben van.

– Kijelenthetjük, hogy a vajdasági kisgazdaságok a végóráikat élik. Az első probléma az, hogy rég nem látott szárazság van, a tél folyamán alig volt csapadék. Meglátszik a földeken. A vetésig még rengeteg eső kellene, hogy helyreálljon a talajnedvesség. Ez környezeti tényező, de van még egy komoly probléma: megdrágult az üzemanyag és az összes nitrogén alapú műtrágya. Állattartás már jóformán nincs a környéken, szervestrágya nincs, így rákényszerülünk a műtrágyák alkalmazására. Ebben az évben vállaljuk a kisebb termés kockázatát, és kevesebbet használunk majd a műtrágyákból.

Mészáros Attila szerint kevés esélyünk van kilábalni ebből a válságból. Megoldás lehetne például, ha a gabonák termesztését elhagynák, és áttérnének a konyhakerti növényekre. Az viszont új technológiákat igényel, ezek beszerzése pedig költséges.

Cikk kép

Kovács Sándor bezdáni gazda. Az idén radikális megoldást választott, hogy elkerülje a veszteségeket.

– Az idén úgy döntöttem, bérbe adom a földjeimet egy nagygazdának, nekem egyszerűen nem kifizetődő a földekkel foglalkozni. Ősszel, ahogy megindult a vetőmag és a műtrágyák drágulása, kiszámoltam, hogy nem nagy esély van arra, hogy nyereséges legyen a következő év. Tavaly még jól jártam, mivel szóját ültettem, és ezt a terményt jó áron tudtam értékesíteni. De azóta a szója ára csökkent, más terményeké viszont emelkedett. A szóját többször is kell permetezni, műtrágyát is igényel, ekézni is kell. A munkálatokhoz üzemanyagra van szükség a traktorba.

Cikk kép

Dobos Attila bezdáni mezőőr folyamatosan kapcsolatban van a gazdákkal. Tapasztalja, hogy a szélsőséges időjárás és a csapadék hiánya komoly kihívások elé állítja őket.

– A fajtanemesítőknek folyamatosan újabb és újabb fajtákat kell létrehozniuk, amelyek jobban tűrik a szárazságot. A termésátlagok a jövőben csak romlani fognak. Elért minket a globális felmelegedés. Az öntözés sem könnyű. A csatornák és az árkok vagy kiszáradtak, vagy alig van bennük víz. Új kártevők vannak, a felmelegedés kedvez nekik. Az ázsiai márványpoloskát és a dióburok-fúrólegyet, irtani kell. Egyre több vegyszerre lesz szükség, ami még több kiadást jelent majd a földműveseknek.

Hogy van-e kiút a válságból a vajdasági kistermelők számára, azt nem lehet tudni. Ugyanakkor mi is segíthetünk rajtuk. Ha a szupermarketek helyett a termelői piacokat választjuk, talán valamivel drágábban jutunk hozzá az élelmiszerekhez, de ezek a termények sokkal egészségesebbek. Ráadásul ismerjük a származásukat. Ezzel közösségünket is támogathatjuk.

Forrás: Newsroom Communicator