- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Kolter László

Határtalanul! Szabadkán

Kolter László

2023. 04. 22. 15:00

Anyaországi hetedik osztályos diákok látogattak Szabadkára, akik városnézés alatt csodálhatták meg a város szecessziós épületeit. A sétán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar munkatársai mutatták be a nevezetességeket a diákoknak. A kirándulók számára a legnépszerűbb helyszínek a Zsinagóga és a Városháza kilátója voltak. A hetedikesek összesen három napot töltöttek Vajdaságban, ahol Újvidéket és Zombort is megnézhették. A kirándulás a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság programjának keretein belül valósult meg.

A megérkezést követően a több mint ötven fős csoport a Raichle-palotát tekinthette meg elsőként. Utána következett egy kis városnézés, majd a Zsinagóga és a Városháza. Az utóbbi két épület különösen elvarázsolta a látogatókat, köztük Nagy Viktória Alexandrát is, aki Dunaharasztiról érkezett Vajdaságba. Elmondta, hogy eddig minden látványosság tetszett neki, és a jövőben újra szeretne ellátogatni ide.

Cikk kép

— Ez a harmadik napunk és eddig csodaszép, szeretnék visszajönni és jobban megismerni. Több kultúrát és helységet, vásárokat ismerhetek meg. Eddig a benyomásom az, hogy gyöngyörű.


Bagi Anna Szigetszentmiklósról jött, szerinte ez egy remek lehetőség arra, hogy megismerheti az itteni kultúrát, legfőképp az utcák elrenedezése nyűgözte le.

— Nagyon sok a magyar motívum, és ez nagyon otthonossá teszi nekem ezt a környezetet, és szerintem nagyon szép az egész város, illetve lehet, hogy egy kicsit zsúfoltnak néz ki, de egyébként pont ez teszi érdekessé számomra. Most már tudjuk azt, hogy Kosztolányi Szabadkán született, és ráadásul pont őt tanuljuk az iskolában. Terveim között van az, hogy olvassak tőle könyveket.


Lassan egy évtizede, hogy a Magyar Kormány létrehozta a Határtalanul programot, azóta többszázezer magyarországi tanulónak volt lehetősége, hogy az egykoron anyaországhoz tartozó és magyarok által lakott területekre látogassanak el, mely megerősíti az osztályközösséget, fogalmazott Maruzsa Zoltán, magyarországi köznevelésért felelős államtitkár.

— Nemzetpolitikai hozadéka is van ennek a programnak, mivel a nemzeti összetartozás érzetét erősítik. A látogatókban és a látogatottakban is erősítik a tudatot, hogy a határon túl is élnek magyarok. A hozzájuk való látogatás, felfedezésük, megélésük a magyarországi diákoknak is újdonság, mert nem mindenki jár Erdélybe, Felvidékre vagy Délvidékre.

A látogatók részletes idegenvezetést hallhattak a Városháza dísztermében is, ahol a város nyújtotta lehetőségek mellett az itteni iskolákról is tájékozódhattak.
A program célja a határontúli kirándulások támogatása, a Magyraországon kívül élő magyarság megismerése és a külhoni fiatalok közti kapcsolatok kialakítása.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator