- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Ízletes zöldségfélék a túlnemesített fajok helyett

Rózsa Krisztina

2021. 05. 03. 08:38

Kevesen tudják, mivel jár felépíteni egy nagy családi vállalkozást: mennyi munkát és áldozatot követel. Az adai Lajkó család földműveléssel, azon belül pedig konyhakertészettel és iparnövény-kultúrák termesztésével foglalkozik. Ottjártamkor megtapasztalhattam, hogyan néz ki egy igazán pörgős nap.

A Lajkó családban ez már a negyedik generáció, amely földműveléssel foglalkozik. Kitartó és precíz munkával komoly vállalkozást hoztak létre. Mára már több piacon is árulják termékeiket, illetve a Senta Promet bolt polcain is megtalálhatjuk zöldségeiket.

Egy napsütéses, de hideg reggelen, röviddel a munkaidő kezdete után találkoztunk Lajkó Zoltánnal és lányával, Lajkó Csengével, akik bemutatták a családi üzemet. A légkör nagyon otthonos volt, az ott dolgozók pedig kedvesek, én pedig izgatott voltam, hogy betekintést nyerhetek a munkálatokba. A nagyszülők családi házának hátsó udvarában lévő épületben folyik a munka, közvetlenül mellette pedig egy beépített emeletes hűtőház található. Csenge elmondta, azért van szükség ekkora hűtőházra, mert a betakarítás októberben történik: akkor a termés nyolcvan százalékát a földekről felszedik, és a hűtőházban tárolják, így eláll egészen márciusig.

Az épületen belül több helyiség van, a különböző munkakörökre. Az egyik helyiségben az árut csomagolják, a másikban a tálcákat készítik elő a kiszállításra váró termékeknek, a másik helyiségben pedig a zöldségeket mossák, magasnyomású mosóval. Csenge elmondta, ezt a részt külön fűtik, hiszen itt vízzel dolgoznak, így télen komolyabban figyelnek a fűtésre, hogy ne fázzanak meg a termékek.

Lajkó Csenge, termelő: — Én szeretném folytatni a vállalkozást a családban, apukám után, hiszen én lennék a negyedik generáció és semmiképen sem szeretném megszakítani ezt. Nagyon büszke vagyok arra, amit a családom hosszú évek alatt kitartó munkával elért. Én ebbe nőttem bele, kiskorunkban is segítettünk, amikor bírtunk, most már pedig teljesen a részesei vagyunk. Szeretem ezt csinálni. 19 éves vagyok, általában sokkal korábban kelek, mint a velem egyidősek, viszont a szabadidőmből nem mondanám, hogy sokat elvesz. Az egyetlen dolog, hogy ez egésznapos munka, és mindig gondolni kell a következő napra, a soron következő feladatokra.Lajkó Zoltán a családapa, a tulajdonos és a vállalat vezetője, minden munkakörért ő a felelős, és a család többi tagjával együtt, a hétnek hat napján dolgozik.

— Több szempontot is figyelembe kell venni. Az első az, hogy amit csinálunk, amivel foglalkozunk, az nyereséges legyen. Nagyon fontos még, hogy megmaradjunk az eredeti, hagyományos ízeknél, tehát nem a modern, túlnemesített, túlfejlesztett fajtákat részesítjük előnyben. Ezeket szeretnénk megtartani, illetve fejleszteni. Gépesíteni szeretnénk, hiszen ezzel a fizikai munkát tudjuk helyettesíteni, ami saját magunknak is jó, ugyanis egyre nehezebb jó munkaerőt találni. Természetesen az egész családunk fogyasztja az összes terméket. Minden zöldség az asztalunkra kerül, nem tudnék olyat mondani, ami nem. Vannak elengedhetetlenek, mint például a sárgarépa és a zöldség, amit majdnem minden nap fogyasztunk. Leggyakrabban a sárgarépát, de nagy kedvencünk a sütőtök is.A családi vállalkozásban összesen 16 féle áru termesztenek, többek között répát, retket, zöldséget, paprikát, krumplit, sütőtököt. Három újvidéki piacon is árulnak, szállítanak a Senta Promet boltjaiba, illetve több adai kisboltba. A család minden tagja nagyon céltudatos és magabiztos. Mindent megtesznek, hogy vállalkozásuk napról napra sikeresebb legyen, és termékeik egyre több emberhez eljussanak.

Forrás: Newsroom Communicator