- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Javában zajlanak az őszi munkálatok a szántóföldeken

Molnár Emese

2021. 11. 03. 12:40

Sok a traktor a vajdasági települések utcáin, hiszen javában zajlanak az őszi munkálatok a szántóföldeken. Az utóbbi időben tapasztalt csapadék, valamint a kisebb reggeli fagyok kissé megnehezítették a földművelők munkáját.

Októberben a földművesek a földek szántásával vannak elfoglalva, de itt van még a búza és az árpa vetése, később pedig kezdődik a kukorica-aratás, de az olajrepce permetezését is ekkor fejezik be. A hetekben történt csapadékos időjárás jót tett a termőföldeknek, ugyanis így a szántás könnyebben haladhat a puhább talajon. Ennek ellenére Magó Márton moholi földműves szerint, az utóbbi időben leesett csapadék kihatással van a növények vetési idejére.

- Ősszel a földet készítjük elő a következő évre, ezt általában a föld szántásával vagy tárcsázásával oldjuk meg. Az időjárás is nagyban befolyásolja, hogy az őszi mezőgazdasági növények mikor kerülhetnek vetésre. Ha huzamosabb ideig esik az eső, akkor minden növény vetése tolódni fog.A gazda szerint az ősz elég nehéz időszak a földművesek számára, hiszen ezek a munkák sok energiát igényelnek.

Csúzdi Judit törökfalusi lakos, aki - amellett, hogy a földet műveli - háziasszony is.

- A házimunka mellett mindez picit fárasztó, de úgy érzem, hogy amíg a traktort hajtom, sikerül feltöltődnöm. Fejben megtervezem közben az itthoni munkát, és amikor hazaérek, megcsinálok mindent a terv szerint. Ősszel sokszor történik olyan, hogy miután elvégeztem a papírmunkát a városban, egyből az autóból átszállok a traktorba, mert mennem kell munkálni a szántóföldeket.Judit számára a mezőgazdaságban dolgozni öröm. Szerinte ennek a munkának is megvan a szépsége, és minden teendőt el tud végezni nőként is.

Az őszi munkálatokkal kapcsolatban szakmai véleményt adott a valkai sori Gulyás Gábor, aki jelenleg a zentai Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója.

- Az őszi vegetációs időszakban szükséges a megfelelő vízmennyiség biztosítása. Fontos a helyes tápanyagutánpótlás és a növényvédelmi eljárások időben való elvégzése, azaz a műtrágyaszórás és permetezés. Ha mérsékelt mennyiségű csapadék esik a növényekre, akkor jó termésre számíthatunk, de ha huzamosabb ideig esős az idő, akkor fennáll a humusz és a tápanyagok kimosódásának lehetősége. Ilyenkor romlik a földünk minősége és a kultúrnövényünk se éli túl, főleg a szántóföld lapos részében. Emellett káros baktériumok és gombák kialakulásához vezethet ez a nyirkos és nedves időjárás.

A földművelők munkája még közel sem ért véget erre az évre, a traktorok berregését még a tél beálltáig hallhatjuk, nemcsak a határban, hanem településen belül is. Érdemes óvatosabban, körültekintőbben vezetni, ilyenkor a közutakon zajló forgalomra is nagyobb nyomás nehezedik.

Forrás: Newsroom Communicator