- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Kutatás Vermes Lajos hagyatékáról – avagy hogyan lett Palics híres fürdőváros?

Juhász Petra

2021. 09. 22. 18:14

Tudjátok-e ki építette ki a palicsi sétányt a tóparton? S hallottatok-e már a palicsi Nyári játékokról? Ha e két kérdésre a válasz igen, minden bizonnyal Vermes Lajos neve is ismerősen cseng számotokra. Az MTTK-n pedig egy olyan mesterdolgozat született, amely hozzájárul a híres sportember hagyatékának feltárásához.

A mesterdolgozat sikeresen megvédésre került a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, Búzás Brigitta munkáját pedig tízes osztályzattal díjazta a vizsgáztató bizottság. A védésen Nagybudafalvi Vermes Lajos (1860-1945), a palicsi Nyári játékok megálmodójának unokája, Vermes Mihály is jelen volt.

Brigitta nem véletlenül választotta ezt a témát, hiszen palicsi. Mégis felnőttként szembesült a ténnyel, hogy milyen keveset tud a Vermes-hagyatékról. A szenvedélyes sportoló volt az, aki megkezdte Palics fejlesztését, hogy egy igazi turisztikai látványosság legyen.

Búzás Brigitta, mesterhallgató, MTTK, Szabadka: — Ezt megismerve egyértelmű volt számomra, hogy erről szeretnék írni. Lepes tanár úr, aki a mentorom volt, felhívta Vermes Mihályt, Vermes Lajos unokáját, akivel aznap megismertetett. Ő pedig felajánlotta a teljes házi archívumot, amelyből dolgozhattam. Beláthattam olyan anyagokba, amelyekből teljes képet kaphattam. Akkor láttam, hogy Vermes Lajos teljes életét még nem dolgozták fel. Tehát egy teljes képet még nem alkottak róla.Brigitta szerint Vermes Lajos Go as you please elnevezésű eseményét érdemes lenne minden évben megszervezni. A rendezvény lényege, hogy a résztvevők különböző módon jutnak ki Palicsra Szabadkáról, saját választás szerint, a lényeg pedig a szórakozáson és a testmozgáson van.

— Futva, gyalogolva, kerékpárral, tehát mindenkinek, ahogyan a kedve tartja. Gyermekek és felnőttek együtt, ez most is egy közösségépítő tevékenység lehetne.

Vermes Mihály jelenleg nyugalmazott matematika tanár. Számára megtiszteltetés volt segítséget nyújtani a hallgatónak.

Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája: — Az összes jegyzetet, amiket jómagam különböző alkalmakkor papírra vetettem, elvittem Brigittához és a rendelkezésére bocsájtottam. A dokumentumokból és egyéb anyagokból két táskányi van otthon. Örömömre szolgál, hogy felhasználta őket. Természetesen ezeken kívül más forrásokat is használt. Különösen értékes számomra, hogy a nagyapám kolozsvári tevékenységeivel is foglalkozott.Vermes Mihályt arról is megkérdeztük, hogy a család hogyan emlékezett vissza a nagyapjára, milyen volt a temperamentuma.

— Édesapám a négy gyermeke közül a legfiatalabb volt. Több mint ötven éves volt, amikor édesapám megszületett. Akkor már olyan ember volt, akinek egzisztenciális gondjai voltak, az foglalkoztatta, hogy a gyermekeket hogyan tudja felnevelni. Abban az időben már nem volt olyan vidám. Édesapám inkább Szárits-tól hallott rengeteg anekdotát. Ami engem illet, nem emlékszem rá. Úgy mesélték, amikor megszülettem és meglátott a kórházban azt mondta, hogy „Mihályka kész atléta!”. Ebből látszik, hogy az újszülött gyermeket is a sport szemével látta.

Vermes Lajos nagyon fiatalon örökölte meg apja vagyonát, melyből kiépítette azt a Palicsot, melynek sétányán ma is szívesen fagyizunk barátainkkal, gyermekeinkkel. De említhetjük a Bagolyvárat, ami a Nyári játékok sportolóinak volt szálláshelye. A Vermes-vagyon a játékok és a fejlesztések alatt elúszott. Ebből kifolyólag az egykor erős fizikumú atléta, vívó, kerékpáros, idős napjaira szerényen élt. Érdekesség, hogy fiatalsága alatt mindig az Olimpiához hasonló játékokat szervezett. Ő maga ugyanakkor sosem szerepelt az ötkarikás játékokon. Tizenhat évvel az újkori európai olimpiai játékok előtt szervezte meg sportversenyeit. 1936-ban az a megtiszteltetés érte, hogy a Berlini Olimpia lángját vihette. Napjainkban a Bagolyvár melletti Vermes-szobron kívül tájékoztató táblák emlékeznek meg szenvedélyéről, a sportról. Munkásságáról film is készült, A magyar Olympiász címmel.

Forrás: Newsroom Communicator