- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Csantavéri IFIK

Most kezdődik a tánc!

Mecserik Anita

2022. 06. 20. 15:14

A Csantavéri IFIK elnevezésű zenekar bizonyára már senkinek nem cseng ismeretlenül a környéken, ugyanis mára Vajdaság egyik legnépszerűbb lakodalmas együttesévé vált. Tavaly a zenekar megalakulásának 35. évfordulóját ünnepelték. Idén megújult erővel, még több lakodalomban táncoltatják meg a vendégsereget!

A csantavéri együttes alapítása egészen a 80-as évekre nyúlik vissza, amikor pár általános iskolás tanuló az iskolai tananyag mellett (vagy éppen helyette) a zenei tudását csiszolgatta. Oláh Attila is közéjük tartozott, aki azóta a zenekar énekese és billentyűse lett.

- A zenekar 1986-ban alakult. Még az általános iskolás padokból indultunk, mert fiatalok voltunk, emiatt kaptuk az “ifik” nevet. Akkor úgy gondoltuk, ez megfelelő név lesz számunkra. Azóta eltelt 35 év. Azért választottuk a mulatós zenét, mert a környékünkön erre van legnagyobb igény, és mi is ezt a műfajt szeretjük a legjobban.

Cikk kép

Tót Bagi Gábor tízéves korában kezdett el érdeklődni a tambura iránt. A helyi Művelődési Egyesületben kezdte a zenélést, majd hamarosan találkozott az Ifik zenekarral.

- Kisgyermekként csodálattal néztem a Bartók Béla Művelődési Egyesületben, hogy próbált az akkori Ifi zenekar. Úgy gondoltam, én is szívesen megtanulnék szaxofonozni. Ebben nagy segítségemre volt Kelemen Ferenc, azóta már elhunyt tanárom. Tőle tanultam a hangszer csínját-bínját. 1999-ben csatlakoztam a zenekarhoz. Azért választottam a szaxofont, mert erre volt a legnagyobb igény. Ez a hangszer környékünkön nagyon népszerű a lakodalmas zenében.


Horváth Kávai Róbert szintén szaxofonozik, de énekével is erősíti a zenekart.

- A legfontosabb dolog, hogy tudni kell, melyik korosztálynak milyen zenét kell játszani. Lassan kell felépíteni a zenélést, nem lehet rögtön bulit csinálni. Először egy kicsit lassút, aztán csárdást, cigánynótát. A fiatalok körében a bulizós, pörgős zenére van a legnagyobb igény. Az idősebbek inkább a lassúbb mulatós nótákat kedvelik. A lakodalmas nótákon kívül sűrűn játszunk táncdalokat is. Több évet zenéltünk tánciskolákban is.


Cikk kép

Gombis Dénes, a zenekar legfiatalabb tagja két évvel ezelőtt lett a zenekar hegedűse. Kezdetben népzenével foglalkozott.

- Én kerültem legkésőbb a zenekarba. Már nagyon régóta ismertem a tagokat lagzikból, mégis nagy meglepetés volt számomra, mikor felkértek, hogy legyek a zenekar hegedűse. Én azelőtt népzenével foglalkoztam, illetve mind a mai napig népzenét is játszom. Eleinte nehéznek és nagy kihívásnak éreztem, hogy egy teljesen más zenei stílusban zenéljek. A hegedű sokkal halkabb a szaxofonnál, de ez nem jelent gondot, hiszen hangosítással zenélünk. Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mivel a két szaxofon dominál a zenekarban. Ettől föggetlenül vannak nóták, ahol a hegedő viszi a prímet. Ha nem éppen mulatós vagy cigánynóták vannak repertoáron, akkor gitározom.

Az együttes általában lakodalmakban, de sok esetben bálokban, diákok bankettjén és más eseményeken játszik. A legemlékezetesebb fellépéseikről is megkérdeztük a tagokat.

- Noszán egy lakodalomban másnap déli egyig muzsikáltunk. Az esti mulatság után reggel hat órától egy traktor pótkocsijára ültünk, és mentünk házról házra, felkeltettük a vendégeket, mindenkinek egy-két nótát elmuzsikáltunk, és minden háznál egy bála szalmát szétszórtunk. Ez egy ottani szokás volt. Akkor fejeződött be a lakodalom, amikor visszaértünk a sátorba. A csantavériek szintén nagyon mulatósak, csak az a gond, hogy az itteni lakodalmak nem tartanak túl sokáig. Reggel 5-6-kor mindig befejeződik, de addig, ami a csövön kifér... - meséli Horváth Kávai Róbert, az együttes énekese.

Cikk kép

A vírushelyzetet a vendéglátóipar mellett a szórakoztatóipar is megsínylette. Nem volt ez máshogy a Csantavéri IFIK esetében sem: számos eseményt lemondtak a koronavírus miatt. Az idén már szerencsére folytathatják 35 éve tartó munkájukat. Október végéig számos lakodalomban muzsikál a zenekar minden szombaton, sőt, akár hétköznapokon is. Vasárnaponként eljegyzéseken, keresztelőkön, elsőáldozásokon és bérmálkozásokon szórakoztatják a táncolni vágyókat.


Forrás: Newsroom Communicator