- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Művész Csikók Adán

Krizsán Szabrina

2023. 03. 31. 10:47

Mi is az a Csikófogat? Regény, szonett, próza, erről mesél nekünk az Antológia!

Vajdaságban első ízben mutatták be március huszonnegyedikén a Csikófogat Antológiát. Az adai Szarvas Gábor könyvtár adott otthont az eseménynek. A könyvtár igazgatója Barna Kolozsi Valéria elmondta, hogy nagy örömmel fogadták a felkérést.

A nagy üresség az elmúlt néhány évben megviselt minket és a közösséget is. Már megijedtünk, hogy semmiből nem lesz megfelelő újítás. Nagyon jól hatott most ránk ez a fiatalos szellem, amit idevarázsoltak nekünk ma este. Ez segít majd fellendíteni itt az életet és bízunk benne, hogy tavasszal kinyílik ismét az irodalom felé a kapu.

Valóban sikerült a kisváros olvasni szerető közösségét megmozgatni, hiszen nagy számú érdeklődő gyűlt össze a könyvbemutatón, a nyomtatott példányok zöme el is kelt az este folyamán. A közönség soraiban találkozhattunk idősebbekkel és fiatalokkal egyaránt. Szél Kata egyetemi hallgató is ellátogatott a bemutatóra.

Azért vagyok itt ma este, mert személyes kötődésem van a szervezőhöz, illetve szerettem volna megismerni a többieket is és az alkotásaikat. Nagy örömmel értesültem arról, hogy végre kulturális esemény lesz a városban és nem csak a sporttal foglalkozhatnak a fiatalok. A felolvasott részletek igazán sokszínűek voltak, mind műfajilag, mind tartalmilag. Sokuk nagyon elgondolkodtató volt, és láttam magam előtt megelevenedni a leírt sorokat."

Cikk kép

Nem volt egyszerű feladat az embereket megmozgatni, illetve három ország fiataljait egy időben Vajdaságba utaztatni. A program határon túli középiskolásoknak lett meghirdetve. A második éven vannak túl, és most lesz a harmadik éves képzés. A kötet másfél év munkájának a gyümölcse. Az est folyamán hallhattuk Barta Klaudia (Szőlősgyula), Botos Viktória (Szatmárnémeti), Hermán Dániel (Kolozsvár), Jancsó Nóra (Csíkszereda), Osváth Mihály (Déva), Pál Andrea (Torja) és Poloma Máté Pál (Dunaszerdahely) műveit. A felolvasott műveket, illetve részleteket kitörő örömmel és tapssal fogadta a közönség. Az adai Volford Éva a Csikófogat tagja már több éve, neki köszönhetően ismerhette meg a kötetet a nagyérdemű.

Nem ez az első kötetbemutatónk, voltunk már sokkal nagyobb városokban is, de úgy érzem itt is jól helytálltunk. Megtelt a könyvtár olvasóterme, az arcokról pedig izgatottság volt leolvasható. A kis csapatunk sokkal fesztelenebb, felszabadultabb volt a családias hangulatnak köszönhetően. Bár kicsit tartottam tőle, hogy tetszik-e majd a többieknek a mi kis városunk, de úgy látom nyitottak a hely másságára, arra hogy ez egy más közeg; kevésbé pezsgő, de közel sem halott irodalmi élettel.

Cikk kép

A közösség nagyon családias és elfogadó volt, az alkotók között a Csikófogatnak hála igazi barátságok, kapcsolatok szövődnek. A civilszervezet munkásságáról, hangulatáról büszkén mesélt Pánczél András, a Csikófogat megálmodója.

Maga a Csikófogat egy irodalmi szépíró tehetséggondozó program, ami a Magyar Írószövetség támogatásával működik, illetve a Guttenberg Pál Népfőiskola és az Orpheusz Kiadó közös projektje. A meghirdetett pályázat nagyon népszerű lett, így közel kétszáz jelentkező közül tízen kerültek be a csapatba. Mi nem a legjobbakat választottuk ki, mint a legtöbb helyen, hanem a legtehetségesebbeket. Programunk abban más, hogy évente egy vizsgát is tartunk, amin természetesen ellehet bukni, így valósul meg a fluktuáció. Élvonalra szeretnénk felkészíteni az írókat, a cél kemény szakmai munka. Mindemelett egy nagyon családias hangulat alakul ki, persze a csapatdinamika körönként eltérő. A mostani csikók sokkal erősebbek és professzionálisabbak, ahogy a szervezés is évről évre színvonalasabb. Sokat vagyunk együtt és dolgozunk, így sok oldalról ismerjük meg egymást. Nagyon erős közösség a mostani is, amit mi sem igazol jobban, minthogy a bemutatókat a fiatalok saját lakóhelyükre maguk szervezik meg, tehát ezt azért csinálják, mert szeretik. Támogatják és biztatják egymást.

Cikk kép

A jövőben találkozhatunk még az ifjú csikókkal. A következő másfél évben egy újabb köteten dolgoznak majd, ami sokkal vastagabbnak és tartalmasabbnak ígérkezik. A kötet Csikófogat Antológia 2022 címmel megtalálható a Bookline oldalán.

Forrás: Newsroom Communicator