- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Nemzetközi megállapodás Adán

Krizsán Szabrina

2023. 10. 16. 13:57

Október 5-én az adai és a Veszprém Vármegyei Vöröskereszt ünnepélyes keretek között együttműködési szerződést írt alá a Vöröskereszt épületében, mellyel partnerszervezetté válhattak.

A jó példát követni kell, tartja a mondás. Ada községnek több testvérvárosa is lett az idők folyamán. A gyakorlat az volt, hogy a testvérszervezetek is megállapodást kötnek. Ha többször nem is, de legalább évente kétszer a település napján találkoztak. Az adai Vöröskereszt működött már együtt Makóval és Prijedorral (Bosznia-Hercegovina) is a nyolcvanas évek közepén, de ezek sajnos megszakadtak vagy elavultak. Több szervezettel is találkoztak, de folytatás nem történt. A sok sikertelen próbálkozás után idén felvették a kapcsolatot a Vasmegyei Vöröskereszttel.

Cikk kép

Próbálkoztam határhoz közeli településekkel is együttműködni, de egy megbeszélésen kívül nem haladtunk tovább. Utazásaim során ismertem meg Racker Bélát. Segesváron, egy nagycsaládos szövetségi rendezvényen találkoztunk. Látogatásaink alkalmával, beszélgetéseink sokszor szóltak elhivatottságról és munkaszeretetről. Ekkor derült ki, hogy tudna segíteni a Szombathelyi Vöröskereszt szervezetével való kapcsolatfelvételben. Kértem, hogy próbáljon meg időpontot találni az első találkozásra. Augusztus 4-én ez meg is valósult. Veszprém Vöröskeresztjének igazgatója, Baráth Gábor fogadott. Meglepetésként érte felkérésünk, de látott benne lehetőségeket. Viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen dolgoztunk együtt. Megíródott mindkét oldalról az együttműködési szándéknyilatkozat, amit angol nyelvre is lefordítottunk. Október 4-én, pontosan két hónap eltelte után az első megbeszélésünktől számítva, vendégül fogadtuk Veszprém Vármegye Vöröskereszt szervezetének képviselőit és ekkor lettünk partnerek. Fontosnak tartom egy ilyen kapcsolat felvételét. Tapasztalatcsere, programok közös megvalósítása miatt is, ami biztos motiválni fogja a résztvevőit a további sikeres munkában.” - mesélte Velez Teodóra az adai Vöröskereszt titkára.

Cikk kép

Az ismeretség egy nagycsaládos szálon keresztül jöhetett létre, így a szerződés-aláírásra meghívást kapott Fodor Zoltán, a Vajdasági Nagycsaládos Szövegség elnöke is.

Cikk kép

„Örülünk, hogy részesei lehettünk a határon átívelő együttműködés aláírásának. Így bővülhet a tevékenységük területe, ahol sokkal jobb és szebb eredményeket tudnak közösen elérni. Bízunk benne, hogy a jövőben hatékonyan fognak együtt működni, amihez sok sikert kívánunk nekik.”

Baráth Gábor, már tíz éve a Magyar Vöröskereszt Veszprém Vármegyei szervezetének igazgatója. Nagy örömmel fogadta a nemzetközi együttműködés ötletét.

„Az adai Vöröskereszt és a Veszprém Megyei Vöröskereszt együttműködési megállapodásának előzménye a Szombathelyi, illetve a Vasmegyei Vöröskereszttel való együttműködés, hiszen a kapcsolatfelvétel a Vasmegyei Vöröskereszten keresztül valósulhatott meg. A Veszprém Vármegyei Szervezetnek a jelenlegi időszakban a nemzetközi együttműködések tekintetében kicsit nagyobb tapasztalata van, ezért került kiválasztásra mint együttműködő partner. A közös munka igen sikeres volt, a tervezett szöveg módosítására is csak néhány pontban volt szükség, tartalombeli és fogalmazási változásokat eszközöltünk benne az országos igazgatóság kérésére. Nagyon örülünk, hogy magyarlakta területen tudtunk itt Szerbiában, Vajdaságban együttműködési szerződést kötni a mai napon. A célunk és leggyakrabban használt eszközeink megegyeznek, és ez elmondható minden nemzeti társaságról a világon, hiszen egy vöröskereszt van, ami olyan, mint egy nagy család. Nyitottak vagyunk arra, hogy ez az együttműködés hosszútávú legyen és programok mentén is próbáljuk erősíteni. Azt szeretnénk, hogy ne a következő polcon porosodó iratot gyártsuk le, hanem meg kell tölteni a közeljövőben tartalommal. A szándékot kinyílvánítottuk és a következő időszak feladata, hogy azok az emberek, akik kapcsolatban vannak a vöröskereszttel profitáljanak a mai találkozóból.”

Cikk kép

Az ünnepélyes aláírás után beszédet mondott Csoma Zoltán a Veszprém Vármegyei Vöröskereszt elnöke is. A Vöröskeresztnek a létrejötte nem békeidőkben történt, hanem Európa egy nehéz időszakában, amikor emberek hullottak a csatatereken. Nemcsak a véradásól szól, ahogy az emberek hajlamosak gondolni. A Vöröskeresztnek jövőre mutató értékei vannak, gondoljanak csak arra, milyen nehézségek jöhetnek életünk során. Szegénység, éhezés, baleset ilyenkor átértékelődik az önkéntesek és a Vöröskereszt munkája. Úgy fogalmazott, hogy a mostani megállapodás nagyon jelentős, ugyanis a jó cselekedet nem állami feladat, hanem a jó cselekedet önzetlen feladat. Megköszönte a jelenlévő véradóknak, önkénteseknek és a vezetőség tagjainak munkáját, és ajándékcsomagokat nyújtott át.

A nemzetközi megállapodás teljes összhangban van mindkét ország, Szerbia és Magyarország Országos Vöröskeresztes Központjának az elvárásaival, illetve a nemzetközi Vöröskereszt bármely tevékenységével, kötelezettségével. Ápolja a két ország közti kapcsolatot és jövőt teremt a magyar önkénteseknek.
Az adai Vöröskereszt ugyan kis költségvetéssel rendelkezik, de bizakodóak, hogy eleget tudnak tenni a jövő évi meghívásnak Veszprémbe.

Cikk kép

Forrás: Krizsán Szabrina