- BEJELENTKEZÉS -



Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -








Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Nyitott ablak Kupuszinán

Csernai Panna

2022. 04. 05. 11:01

A kupuszinai Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport színházi próbáján már javában folyik a készülődés az idei bemutatóra. Az előadás címe Nyitott ablak, egy zenés bohózat. A hétvégi próbára ellátogattunk mi is.

Kupuszinán több mint 100 éves hagyománya van az amatőr színjátszásnak. A településen szinte minden lakos része a művelődési életnek. A darab rendezője Molnár József Magyar Életfa díjas amatőr rendező. A próba előtt vele beszélgettünk az előadásról.

Molnár József, amatőr rendező
- Ez az előadás egy bohózat, tehát célja, hogy megnevettesse a közönséget. Már szerettünk volna egy vidám előadást készíteni, hiszen a világ tele van szomorúsággal. Szeretnénk egy kicsit feldobni a közönség hangulatát. A darab két felvonásos, és élő zene lesz benne. Harmincöt személyt mozgat meg az előadás: a szereplőgárdát, a díszlet készítőit és a zenekart. A próbák nem zökkenőmentesek, mivel nagyon sok diák is szerepel, akik csak hétvégén tudnak itt lenni, vagy sokszor akkor sem, de azért most már kezd kialakulni a darab. A bemutató a terv szerint április 23-án lesz, bízom benne, hogy addig elkészülünk.

Cikk kép

A faluban lassan szokássá válik, hogy mindig élő zene kíséri a színészek munkáját. Erről mgr. Dienes Lászlót, a darab zenei rendezőjét kérdeztem, hogy hogyan történik egy előadás zenei világának megteremtése.

Mgr. Dienes László, az apatini Stevan Hristić Zeneiskola igazgatója, zenei rendező
- Elsősorban ismertetik velem a darabot, hogy miről szól. Hogyha láttunk profi előadókat játszani, akkor azokról az előadásokról leszedjük a zenéket, és azt próbáljuk hangszerelni a saját magunk módján. Új dalokkal foglalkozni mindig kihívás. Ez úgy kezdődik, hogy a dalokat a netről leírom kottára, majd próbáljuk az énekesekkel, és amikor betanulják a dallamot, akkor készítem el a hangszerelést. Koleszár Nándor kollégámmal alkotjuk a zenekart, akivel a zeneiskolában is együtt dolgozunk. Ő klarinétozik, én pedig billentyűsökön kísérem.

Cikk kép

Kiss Gábor egyetemista, de amatőr színészettel is foglalkozik. A próba szünetében elmondta, hogy neki nagyon tetszik az idei darab.

Kiss Gábor, amatőr színész
- Én Károlyt játszom az előadásban. Szerintem elég jól sikerült azonosulni vele. A karakterem nagyon tetszik, vicces, de ha kell komoly, romantikus. A legnagyobb kihívás számomra, hogy a végén sírni kell. Úgy érzem, hogy az még nem nagyon megy, de igyekszem, gyakorolok otthon.

Cikk kép

A próba végén Molnár Csilla is mesélt a szerepéről, aki szintén egyetemista, szabadidejében színészkedik.

Molnár Csilla, amatőr színész
- Joli szerepét kaptam. Ez egy kisebb mellékszerep, de így is okoz bonyodalmakat. Úgy érzem, hogy már a kezdetektől sikerült egész jól megformálnom. A legnagyobb próbatétel talán az, hogy egy művésznőt játszom, aki kicsit beképzelt, tudja, hogy jól néz ki, és ezzel picit nehéz volt azonosulni, viszont könnyű eljátszani.

Cikk kép

A főszereplők, a mellékszereplők, a zenészek, a díszletesek és a rendező is már izgatottan várja a bemutatót, amely április 23-án lesz. A csoport minden évben részt vesz a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján. Idén is nagy izgalommal készülnek a találkozóra, amely Temerinben lesz.

Forrás: Newsroom Communicator