- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Cnesa Oktatási és Művelődési intézet

Okostelefon-használati oktatás időseknek

Törteli Anna

2022. 12. 18. 22:34

Ingyenes okostelefon-kezelői kurzuson vehettek részt a szépkorúak Magyarkanizsán.

Idén második alkalommal szervezték meg a tanfolyamot az idősebb korosztály számára a Cnesa Oktatási és Művelődési intézetben, amelyre bárki jelentkezhetett. A résztvevők húsz tanóra alkalmával az okostelefon biztonságos használatával, működésével és az egyes funkcióikkal ismerkedtek meg, mint például: névjegyzék használata és annak módosítása, a hívás és videóhívás lebonyolítása, közösségi média használata, fotó illetve videó készítése, valamint megosztása. A képzés különlegessége, hogy fiatal önkénteseket is bevonnak, akik néhány alkalommal ellátogatnak az órákra, és segítenek a szépkorúaknak elsajátítani az összetettebb és a bonyolultabb műveleteket.

Cikk kép

Gazdag Csaba oktató szerint példaértékű az idősek motiváltsága és türelme a modern kor technikai eszközei használatának elsajátítása iránt.

- A szépkorúak tanítása egyáltalán nem nehéz. Érdekli őket ez az új világ, és a türelmük is példaértékű. A feladat elsősorban az, hogy megtaláljam a közös hangot a tanfolyam résztvevőivel. A visszajelzések nagyon pozitívak. Leggyakoribb az a kijelentés, hogy "most már nem félek használni ezt az eszközt, bátran vagy legalábbis bátrabban merem kipróbálni azokat a dolgokat is, amit eddig inkább mellőztem..."

Cikk kép

Bővíz Bogi végzős gimnazista, egyenesen Zentáról jött el, hogy segítsen a hallgatóknak elsajátítani gyakorlatban az órán szerzett tudást.

- A közös munka nagyon egyszerű volt velük, és könnyen ment minden. Aranyosak és kedvesek voltak, és látszott rajtuk, hogy szeretnék megtanulni a telefon használatát, és érdekli is őket. Kicsit talán éreztem rajtuk, hogy néha kellemetlen nekik, hogy nem értik meg elsőre, vagy nem jegyzik meg, pedig szerintem egyáltalán nem kellett volna, mivel elég nehéz dolgokat vettünk. Nagyon hálásak voltak a hallgatók, ami számomra megható, nem győzték megköszönni nekem a segítséget.

Cikk kép

Hodik Ezsébet magyarkanizsai lakos a Cnesában látta meg a tanfolyam hirdetését.

- Nagyon megörültem, hogy van ilyen lehetőség, mivel tudom, hogy a fiatalok főképp már ezeket az eszközöket használják. Úgy gondoltam, hogy hasznomra válhat, ha legalább egyes dolgokat megtanulok. Kapcsolatteremtést jelent számomra az okostelefon használata, mert a családommal csak messengeren tudom tartani a kapcsolatot, mivel ők kint élnek külföldön. Emellett néha utazni is szoktam, és úgy érzem jól magam, ha tudok készíteni pár képet, majd azokat megmutatom a gyerekeknek és az unokáknak, hogy hol voltam, és milyen sok szép dolgot láttam. Szerintem nagyon jó csoport alakult ki, az oktatónk maximálisan próbál mindenkinek segíteni. Egyes dolgok nehezebbek, de vannak olyanok is, amelyeket egyszerűbben el tudunk sajátítani. Úgy érzem, hogy ez egy nagyon hasznos és szükséges tanfolyam. Hiszem, hogy a későbbiekben is nagy szükség lesz rá, és ha megszervezik, biztos, hogy lesz rá érdeklődő.

Cikk kép

Mester László Óbecséről érkezett, és amikor októberben Kanizsán járt, véletlenül látta meg a hirdetőtáblán a felhívást a kurzusra.

- Azért jelentkeztem rá, mert szeretném megtanulni az okostelefonok használatát, mivel már van otthon egy, viszont én csak a gombos telefont tudom kezelni. Meg vagyok elégedve a képzéssel és a tanárral is. Talán számomra nehezebb elsajátítani az órán hallottakat, mivel otthon nem jut idő arra, hogy rendszeresen gyakoroljam a tanultakat.

Ebben az évben már biztosan nem lesz ilyen jellegű képzés. A távlatokat illetően pedig nagy valószínűséggel jövőre ismét indul okostelefon-kezelői tanfolyam. Viszont az nem biztos, hogy az is ingyenes lesz. Jelentkezni bármikor lehet, hisz amint megvan a kellő hallgatói létszám, ami 10-15 fő, akkor azonnal tudnak indítani csoportot. Jelentkezni az érdeklődők az edukacija@cnesa.rs e-mail címen vagy a 063-545-028-as telefonszámon tudnak Búzás Hedvignél.

Forrás: Newsroom communicator