- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

MNT, Dinovizija

Suli-Expo

Rác Szabó Róbert

2023. 11. 20. 14:57

Húsz középiskola, több mint nyolcszáz fiatalnak mutatkozott be a zentai sportcsarnokban, és a szülőföldön való továbbtanulásra biztatták őket.

Amikor én fejeztem az általános iskolát, csak egy papírunk volt a középiskolák listájával, persze volt nyílt nap a középiskolákban, de sokáig tartott volna elmenni mindegyikre. Ezért választottam egy iskolát, ami közel volt, és a neve alapján azt gondoltam, megfelelő lesz számomra. Később sokat gondolkoztam azon, hogy hibáztam, máshova kellett volna iratkozni, mi lesz, ha nem tanulok tovább, akkor a gimnáziumi diplomám semmit nem fog érni, és szakközépiskolába kellett volna mennem. Ma már tudom, jól döntöttem, mert a gimi adott egy jó alapot a továbbtanuláshoz.
Szerintem nagyon jó, hogy összegyűjtötték az iskolákat egy helyre még a tanév elején, és a diákok mindent megnézhettek, így lesz idejük egész évben kigondolni "hova tovább".
Öröm volt látni, milyen nagy számban érkeztek diákok, és sokan gondolkodnak azon, hogy itthon szeretnének tovább tanulni.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
A középiskolák bemutatták, hogy a diákok milyen képességeket sajátíthatnak el a követkető pár évben, ha hozzájuk íratkoznak.
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

Ifjú Szanja, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola nyolcadikos diákja:
Hogy érezted magad a Suli-Expón?
- Jól.
Van-e valami olyan, ami felkeltette az érdeklődésedet, ahol azt gondolod, hogy szeretnél továbbtanulni?
- A Svetozar Marković Gimnázium Szabadkán, Társadalmi szakon, mert az tetszik legjobban.
Van-e B vagy C opciód, ha esetleg ide nem sikerülne bejutni?
- Az Egészségügyi iskola, Szabadkán, még nem tudom pontosan, hogy melyik szak.
Kálmán Iván, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola nyolcadikos diákja.
- Nekem eléggé érdekes volt ez az Expó. Találkoztam pár régi osztálytárssal, barátokkal, sokat beszélgettünk. Szétnéztünk, érdekesek voltak a kiállítások, például a Vöröskereszt, vagy a Zeneiskola, annak aki zenét akar tanulni. Én igaz, hogy a magyaroknál halottam egy középiskoláról ahol kérik az informatikát és az angoltudást, engem az érdekelne, mert ezekben találom magam jónak.
Balázs Horváth Kinga, a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola biológia- és kémiatanárnője, de osztályfőnök is.
Mik a tapasztalataik, hogyan élték meg a diákok a Suli-Expót?
- A diákoknak ez most igazából egy új tapasztalat, eddig még ugye nem volt ilyesmire példa, ott nálunk a községben volt kisebb formában összehozva az ottani középiskoláknak a bemutatója. Ez most egész más, nagyobb ívű, nagyobb röptű dolog, a gyerekeknek szerintem hasznos lesz, és értelme is van, mert több helyről összegyűjtötték a középiskolákat, jobban tudnak választani. Tulajdonképpen prezentálva van nekik az összes magyar nyelvű lehetőség, ami számukra nagyon nagy segítség.
Mennyire voltak izgatottak a diákok a Suli-Expo előtt?
- Nagyon izgatottak voltak, mert nem kellett suliba menni, jöhettek ide. Deviszont tényleg úgy látom, hogy jó tapasztalat számukra ez, és tényleg hasznos dolog.

Cikk kép
Cikk kép

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke
Mi célból szervezték a Suli-Expót, és mi az amit elvárnak tőle?
-Az első Suli-Expót abból a megfontolásból illetve azzal a céllal szerveztük, hogy a Vajdaságban tanuló nyolcadikos gyerekek számára bemutassuk azt, hogy milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak anyanyelvükön, középiskolában. Ez azért fontos, mert sok esetben az információ, illetve a lehetőség nem jut el a fiatalokhoz, nekünk pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy azokat az osztályokat, azokat a szakokat, amelyek magyar nyelven megnyílnak, feltöltsük. Egyrészről bátorítani szerettük volna a fiatalokat, hogy tanuljanak tovább mindannyian, akik befejezték az általános iskolát, másrészt pedig arra kérnénk őket, hogy itthon tanuljanak tovább, ne pedig külföldön. Fontosnak tartjuk ezt, hiszen a jövő a tét, a jövő generációját képezzük, és azt gondolom, hogy a középiskoláinkban kiváló szakemberek dolgoznak, és megvan az a szint, elvárás, amely meg kell, hogy legyen és megfelelnek mindenféle kihívásnak ezek a középiskolák. Sikeresnek értékeljük, hiszen húsz középiskola megjelent, illetve itt volt a Rehák Kollégium is. Negyvennégy olyan általános iskola volt, ahonnan fiatalok elutaztak ide Zentára, és megnézték, hogy mi a kínálat. Ha már csak azt elértük, hogy a gyermekek és a szülők otthon arról beszélnek, hogy hol tanuljanak tovább, vagy milyen lehetőségek vannak, akkor már azt hiszem, hogy sikerünk van. Az a fontos, hogy még a tanév kezdete előtt, tehát még szeptemberben meg tudtuk szervezni, mert, aki esetleg még nem döntötte el, hogy hova megy, akkor az már most el tud kezdeni gondolkodni, hogy mit szeretne. A lényeg az, hogy meglegyen egy folyamatos párbeszéd, mert az, hogy a Magyar Nemzeti Tanácson belül az Oktatási Minisztériummal, illetve a Tartományi Oktatási Titkársággal megteremtjük a lehetőséget, hogy különböző szakok nyíljanak magyar nyelven, az nem elég, ezeket a szakokat meg is kell tölteni gyerekkel, és nekünk az az érdekünk, hogy minél több fiatal tanuljon tovább középiskolában. Örülünk annak, hogy ma több, mint nyolcszáz fiatal volt jelen, örülünk annak is, hogy a kiállítók is felkészültek voltak. Volt aki palacsintát sütött, volt aki bemutatta, hogy a szakközépiskolájában mivel foglalkoznak, az egyészségügyisek vérnyomást mértek, a gimnáziumok kisfilmekkel készültek, és bemutatták, hogy milyen szakok fognak nyílni, úgyhogy én bízom benne, hogy a fiatalok pozitívan fogják értékelni ezt a találkozót, és feltöltődve tér mindenki haza, és a napokban, következő hetekben pedig mindenki azon gondolkodik, hogy igenis tovább kell tanulni!

Forrás: Newsroom Communicator