- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Szabadegyetem Vajdaság szívében

Balázs Zita

2023. 07. 10. 18:24

A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) július 5-e és 9-e között szervezte meg a XX. Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai-tanyán. Előadásokkal, műhelymunkákkal, csapatjátékokkal és színes esti programokkal készültek a fiataloknak.

Első nap a résztvevők tíz órára érkeztek a Kátai-tanyára, ahol délben ebédet is biztosítottak számukra. Ezt követően egy órakor elfoglalták helyüket az amfiteátrumban, ahol hivatalosan is köszöntötték őket. Először a főszervező, Rózsa Fijóna köszöntötte a fiatalokat. Fijóna bemutatta a Szabadegyetem szervezőcsapatát. Beszédében felhívta a figyelmet a biztonságos táborozás fontosságára is.

Cikk kép

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is köszöntötte a résztvevőket.
„Fontos, hogy itthon maradjanak a magyar fiatalok és fontos, hogy törődjünk velük. Az MNT költségvetési listáján mindig rajta van a Szabadegyetem. Fontos, hogy értelmiséget neveljünk, akik majd később megfelelően tudják képviselni a közösségünket."

Cikk kép

Varga Erna kishegyesi lakos a tavalyi jó tapasztalatoknak köszönhetően idén is eljött táborozni.
„Nekem a tavalyi Szabadegyetem nagyon tetszett, ezért utolsó nap megfogadtam, hogy idén is eljövök. Most itt vagyok. Tavaly is rengeteg új ismerősöm lett és sok új tudást szereztem, remélem ez idén is így lesz. Különösképpen érdekel Dr. Hevesi Krisztina előadása, de minden előadást szívesen meghallgatok, mert nagyon érdekel ez a mentálhigiénés téma.”

Dudás Benjámin közel másfél éve a VIFÓ tagja, táborozási szándékának motivációja mégsem csak ez volt.
„Legfőbb motivációm a barátkozás, kapcsolatépítés és az edukáció volt. Jövőre én is szeretnék szervező lenni, de addig nem akartam ezt a posztot vállalni, amíg részvevőként nem tudom, milyen itt lenni. Nagyon remélem, hogy ebben a pár napban aktívan tudok pihenni, és sok új ismerőst, barátot szerezhetek.”


Cikk kép

Szalma Dániel idén csak két napot szánt a nyárból a Szabadegyetemre, de ezeket próbálja minél tartalmasabban eltölteni.
„A tervezett szabadságommal pont egy dátumra esett a Szabadegyetem, így beszéltem a ismerőseimmel és nem volt kérdés, hogy jövünk-e. Én voltam már korábban is Szabadegyetemen, és nagyon tetszett, remélem idén sem csalódok. Szerencsére nagyon szép az idő, jó a társaság, szerintem nem lesz probléma”

Károlyi Gabriella, a Szabadegyetem szervezői csapatának tagja elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen idén is színes, mozgalmas programmal készültek a fiatalok számára.
„Gondolkodtunk, hogy mivel idén jubileumi számot ünnepel a Szabadegyetem, készüljünk valami extrával, de ezt a végén elvetettük és maradtunk a hagyományos vonalon."

A Szabadegyetem lényegében egy 4-5 napos tábor Vajdaság szívében. Itt tudnak találkozni és társalogni az értelmiségi fiatalok, együtt tanulhatnak és bulizhatnak. Az előző évekhez hasonlóan idén is körülbelül 120-130 fiatal érkezett a Kátai-tanyára.Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator