- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Szabadka, te szép!

Vidaković Dajana

2021. 05. 11. 15:10

Hogyan változott Szabadka idegenforgalmi helyzetképe az elmúlt egy évben, illetve milyen volt előtte a helyzet? Várható-e a helyi turizmus fejlődése az elkövetkező időszakban?

Az utóbbi években Szerbia sokat fejlődött az idegenforgalom terén, egyre több turista látogat el országunkba. Számos olyan város van itt, amit érdemes megnézni: a főváros Belgrád vagy Vajdaság székvárosa, Újvidék. Szabadka is ott van a legvonzóbb turisztikai célpontok között, többek között különleges, szecessziós épületeinek köszönhetően. Koncz Hajnalka, a Bosa Milićević Közgazdasági Szakközépiskola tanára szerint a város leglátványosabb épülete a Városháza.

– Mindenki erről ismeri fel a várost, és ez az első kép, ami eszébe jut a róla. Gyönyörű szecessziós épület, mely jelképezi a város eredetét is egyben. Mégis, számomra a Raichle palota a nagy kedvenc, mivel lenyűgöző, hogy családi háznak épült, mégis egyedülálló, mind megjelenésében, mind hangulatában, mind pedig építészeti megoldásokban. Szabadka egyik ékköve. Másik kedvencem a Zsinagóga, mely 2018-as felújítása óta számos rendezvénynek ad otthont. Méretét tekintve a maga nemében a második Európában, kinézete pedig szerintem egyedülálló az egész világon. A 90-es években teljesen elhanyagolták, viszont mára a homlokzata és a belső tere is megújult, és mindenkit elvarázsol a szépsége.A szabadkai Zsinagógának 2019-ben, a koronavírus-járványt megelőző évben mintegy 20 000 látogatója volt. A 2020-as járványügyi előírások világszerte visszavetették a turistaforgalmat, viszont ilyen körülmények mellett is 6500 regisztrált látogatója volt az épületnek az elmúlt évben – tudtuk meg Kovács Róbert turizmológustól.

– Igen érdekes, hogy a világ minden kontinenséről volt látogató, Ausztráliából és Dél-Amerikából is. A látogatók közül sokan a Szabadkai Zsidó Hitközséget is felkeresték, hiszen zsidó gyökereik vannak, és ilyen szemszögből volt számukra fontos és érdekes az épület. Megfigyelhető volt, hogy a turisták egyéni ajánlások alapján keresték a helyszínt, ami a legjobb ajánlólevél az idegenforgalomban. Magyarországi diákok több esetben jöttek vissza újra szüleikkel.

A turizmológus hozzátette, hogy a járvány utáni időszakban egy hatalmas idegenforgalmi robbanásra számíthat Szabadka városa, illetve növelné a turistaforgalmat, ha a nagyobb városok példáján okulva, bevezetnék a közös belépők vagy turistakártyák rendszerét. Ily módon csomagban árusítanák a belépőket és a programokat a múzeum, a zsinagóga, a városháza, a kilátó és hasonlók esetében.Tot Boris turisztikai szakértő szerint nagy az igény a szakszerű idegenvezetésre Szabadkán, viszont a koronavírus-járvány az ő hivatásukat is próbára tette.

– Egyértelműen a Zsinagóga és a Városháza a két legattraktívabb létesítmény, de Szabadka különleges más szempontból is. Szerbiához tartozik már több mint száz éve, de más az építészeti stílusa, más a mentalitása, mint a többi szerbiai városnak, így a belföldi látogatók számára is vonzó célpont. Másrészt a magyar turisták is szívesen jönnek, mivel itt magyar örökségekkel találkoznak, a magyar szecesszió építészetével, magyar emberekkel.

A turisztikai szakértő azt is elmondta, hogy a belvárosban több nagyon szép régi épület van, amelyeket ha felújítanának, még több turistát tudnának idecsalogatni. Ilyen értelemben fejleszteni kellene a belvárosban rejlő turisztikai lehetőségeket.

– Érdemes lenne elgondolkozni azon is, hogyan csábítsuk ide a fiatalokat. Szabadka méltán lehetne egyetemi város, ha kapna még egy-két egyetemi kart, s akkor nagyon sok fiatal érkezne, velük együtt pedig több látogató is. Ettől kezdve több lenne a szórakozóhely, akár romkocsmákat is lehetne kialakítani – utóbbi Nyugaton és Közép-Európában egyre attraktívabb. Szabadka egyre színvonalasabb rendezvényeket szervez, úgy gondolom, hogy ezzel nem kell leállni, sőt ilyen irányban is tovább kellene gondolkodni, hogyan tudnánk még több rendezvényt felkínálni a turistáknak.Az elmúlt egy évben a Szerbiába szervezett utazásoknak csupán tíz százaléka valósult meg, főleg a nyári időszakban – mondta Dankó Dénes, a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület elnöke.

– Most egyelőre a belföldi turizmusra tudunk támaszkodni, illetve a környező országokból való beutazásokra. Én azt tapasztaltam, hogy a belföldiek érdeklődése a járvány idején nőtt Szabadka iránt. A vírus utáni turizmus sokban múlik rajtunk is. Hogyan fogunk az új piaci helyzetben kommunikálni, vagy mennyire fogunk odafigyelni a biztonságra? A legfontosabb talán az, hogy élményalapú utazásban tudjuk részesíteni az idelátogatókat. Ez a legjobb ajánlólevél szerte a világban.

Hangsúlyozta, nemcsak a várost, hanem a környékét is fejleszteni kell. Például a palicsi wellness központ megnyitása kihatással lesz Szabadka területére is, hiszen ezzel is több turista érkezik Szabadkára vagy keres szálláshelyet a városban – tette hozzá.

Forrás: Newsroom Communicator