- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Szépülő kolosszus

Sinkovics Eleonóra

2021. 10. 31. 19:02

Bárki csodájára járhat a csantavéri templom mennyezetig érő állványerődjének. A munka továbbra sem áll le, ugyanúgy, ahogy a rendszeres misézés sem. Az ideiglenes oltárt a padsorok között állították fel.

90 év ezen a földön nem kis idő, a csantavéri templom épületére ráfért már a tatarozás... A katolikus egyház és a Szabadkai Műemlékvédelmi Igazgatóság jóváhagyásával indult el az akció, amely a tervek szerint a jövő évbe is áthajlik. Utcai Róbert helyi plébános beszélt a Newsroom Communicator-nak a részletekről.

— Elsősorban azért indult ez a nagy akció, mert eljött rá az idő, sőt, talán előbb is elkezdhettük volna. Most jól jött a magyar kormány anyagi támogatása, de elsősorban a hívők adományai segítettek minket idáig. Hogy meddig tartanak még a munkálatok, igazi talány... Hidegebb időben senkinek sincs kedve ott fenn a magasban dolgozni, hát még a nagy mínuszokban! — vélekedik az atya.Csantavér erős hívő közösséggel rendelkezik, a vallás szerves részét képezi a helybeli lakosok kultúrájának. A legutóbbi újítás a padlófűtés beépítése volt, ami teljes mértékben a hívők adományaiból készült el, rövid idő alatt összegyűlt rá a megfelelő összeg.

— Mivel a munkálatok időtartama egyenlőre nem ismert, és az anyagi keretek is egyszer végessé válnak, azt újítunk fel, ami épp belefér. Nem nyújtózkodhatunk tovább, mint ameddig a takarónk ér! — folytatta a csantavéri plébános. — Ami a legfontosabb, hogy az ablakok több, mint háromnegyede már ki lett cserélve, emellett megfelelően szigetelnek is. Amiért az állványok fel vannak állítva, az is hamarosan meg lesz kezdve, szeretnénk a kupola falait úrja vakolni és festeni.— Ez az ideiglenes oltár a misézéssel és a többi liturgikus cselekménnyel kapcsolatban semmilyen nehézséget sem okoz, sőt, szerintem egy pozitív dolog, hiszen így a hívek sokkal közelebb érezhetik, és érzik is magukat az oltáriszentségben jelenlévő Jézushoz. — véli Huszár Ádám ministráns és teológus hallgató.Az eucharisztikus bizottság tagjai rendzseresen támogatják a parókia pénztárát, de a hívő faliusiak is nagyon szívesen segítenek. Szerintük megérdemel ennyit a katolikus közösség. Ahol nem marad éhes száj a házban, ott jut mindig egy kicsi az anyaszentegyháznak is!

— Templomba járó személy vagyok, naponta rendszeresen járok misékre, a vasárnapiakat pedig sosem hagyom ki! A templom gyönyörű átalakuláson megy keresztül, és abban reménykedem, hogy karácsonyra el is készül. — meséli Víg Ilona, csantavéri lakos.

Az épület történelmébe sokféle esemény írta be magát ennyi hosszú év után, de egyedül ez az akció méltó egy közelgő száz éves évfordulóhoz. Egy közösség összetartását mi sem bizonyítja jobban, mint egy cél érdekében a kölcsönös erőfeszítés és az adakozói szándék.

Forrás: Newsroom Communicator