- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Útkeresés mobiltelefon nélkül

Molnár Emese

2022. 07. 28. 18:25

Már huszadik alkalommal várt sok-sok gyermeket a Jézus Barát Gyalogtúra Tábor, amit idén a szenttamási római katolikus templom udvarában rendeztek meg július 18-a és 29-e között.

A Jézus Barát Gyalogtúra Tábor 2003 óta létezik, az erdélyi jezsuita szerzetesek által szervezett Márton Áron Imatúra mintájára hozták létre. A sátortábor sajátossága, hogy a gyerekek elektronikai eszközök nélkül töltenek öt napot, valamint mindennap túráznak a környéken. A tábort két fordulóban szervezték meg, idén körülbelül 150-150 táborozó gyalogolhatott együtt.

Cikk kép

A tábor mottóját a Zsoltárok könyvének első fejezetéből választották: „Az igaz ember olyan, mint a folyóvíz mellé ültetett fa.” Erről beszélgettek a gyerekekkel, legfőképpen az erényekről. A tábor alatt a szervezők arra törekedtek, hogy ezeket az erényeket közelebb hozzák a gyermekekhez.

Cikk kép
Cikk kép

Idén két tanyára és Turiára látogattak el a táborozók, ahol az atyáktól és a csoportvezetőktől hallgathattak tanúságtételeket, emellett szentségimádásra is volt lehetőség.

A bajmoki Varga Emese először táborozott, nagy lelkesedéssel mesélte eddigi élményeit.
- A táborban sokkal felszabadultabb vagyok, és szívesebben is barátkozom másokkal, mint korábban. Nagyon jól érzem magam itt, szeretnék jövőre is jönni.

Cikk kép

A már harmadszorra táborozó Györe Johanna Adáról érkezett, elmondása szerint örült, hogy kiszakadhatott a városi életből.
- Elsősorban Isten miatt vágyok mindig vissza ide. Megtapasztalom azt, hogy mennyire itt van közöttünk, hogy segít az önértékelésünkben. Ezenkívül a barátkozás, ami még jobban ideköt, nem csak a régi ismerős arcok közé térek vissza, hanem sok új emberrel is találkozhatom.

Cikk kép

A szabadkai származású Kovács Krisztina először jelentkezett a táborba. Közvetlenül érkezése után még hazavágyott, de most már teljes szívéből maradna.
- Nagyon jó érzés ennek a tábornak a részese lenni, habár egy kicsit fárasztó. Mégis tetszik az, hogy sokat gyalogolunk és táncolunk.

Cikk kép

A csoportvezetők is fontos szerepet játszanak a táborban, Berta Fanni négy évig volt táborozó, idén próbálta ki magát először csoportvezetőként.
– Nagyon élvezem, hogy csoportvezető lehetek, minden nehézségért kárpótol a gyerekek arcán a mosoly és a vidámság. A tábor elején azt vettem észre a gyerekeken, hogy sokat vannak egyedül, de a telefonmentes közegnek köszönhetően a végére már jobban barátkoztak másokkal is. Nagy felfedezés volt számomra, hogy kicsit magamra ismertem bennük.

Cikk kép

A tábor ötletgazdája és főszervezője Balcsák Szilárd atya, aki a szabadkai Kisboldogasszony Plébánia lelkipásztora. Szerinte a gyerekek ebben a pár napban a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy milyen nagy az Isten, és hogy még akkor is tud nekik örülni, ha ők éppen semminek sem tudnak. Teljesen más lelkülettel térnek haza, mint ahogy a táborba érkeztek.

– A gyerekeken a változás szemmel látható. Amikor ide megérkeznek, akkor általában elhozzák mindazt, amiben otthon élnek, sok esetben a terheket, a feszültséget, a kétségbeesést. A csoportvezetőket mindig emlékeztetem az első napokban, hogy nekünk akkor is kell hirdetni az evangéliumot a gyerekeknek, amikor azt látjuk, hogy annak semmi értelme, és ellenállást veszünk rajtuk észre. Ez nem azt jelenti, hogy őket nem érintette meg valami legbelül. Ezért vagyunk kitartóak velük szemben. A gyerekeknek ezek a tapasztalatok egy életre szólnak, az élményeket pedig senki nem tudja elvenni tőlük.

Cikk kép

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator