- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Vonattal Szegedre

Kolovity Edina

2021. 11. 10. 22:07

Évek óta nem lehet vonattal közlekedni Szabadkáról a magyar határon túlra. Szeged és Szabadka között 2015 novemberében szűnt meg teljesen a vasúti forgalom. Idén nyáron kezdődtek meg a munkálatok vasútvonalon.

Mindenki azt szeretné, hogy gyorsan és kényelmesen közlekedjen a két határ között, a lehető legrövidebb időn belül. A tervek szerint erre már 2022 szeptemberében lehetőség lesz.

Szabadkai és palicsi lakosokat kérdeztünk meg, hogyan vélekednek a vasútfelújításról. Tikvicki Magdolna, a NorDent fogászati rendelő munkatársa hallott a munkálatokról, örömmel fogadta a hírt, mivel régebben maga is sűrűn utazott vonattal.

- Hallottam, hogy felújítják a vasútvonalat. Ez nagyon pozitív, főleg azért, mert ilyen gyors lesz. Így gyorsan eljutnak az emberek egyik pontból a másikig. Általában eddig az volt a probléma, hogy lassú a vonat. Én a vonatot sűrűn használtam, mivel a rokonaimat látogattam meg a határon túl. Szerintem majd ki fogom próbálni, ha kész lesz.Túrú Terézia nyugdíjas, a kilencvenes években vonatozott a legtöbbet. A háborús időkben Magyarországra járt bevásárolni.

- A kilencvenes években mentem sokat, amikor a háborús idő volt, és akkor vásárolni jártam át. Régen, ahogy a vonat megállt a vonatállomásnál, ott volt a villamos mindjárt, amikor kimentünk az állomásról rögtön bírtunk jegyet váltani. Azzal tényleg az egész várost be lehetett járni, nem volt nehéz sehova se eljutni vele. Bevásároltam, és általában este jöttem haza ötkor. Nem volt semmi gondom, sose szállítottak le. Mindig akadálymentesen átjutottam a határon. Elég jól működött a vasúti közlekedés. Minden jó volt, azt hiszem, hogy kétszer ment naponta: oda is, meg vissza is. Elég akadálymentes volt a közlekedés. Nem volt semmi gond a határon se. Sokan használták. Volt amikor két kocsi is volt. Amikor éppen sokan voltak, néha nem volt még ülőhely se.

- Mennyibe került nagyjából a jegy?

- Az összegre nem emlékszem pontosan, de nem volt drága. Már akkor is volt autónk, de érdemes volt menni akkor is, mert az sokkal olcsóbb volt.

- Mit jelent Önnek, hogy mindezt felújítják most?

- Nagyon jó lesz biztosan. Nem tudom pontosan, hogy mennyire fogjuk használni, de biztos, hogy kipróbáljuk. Azt mondják, hogy gyorsan meg lehet járni Szegedet, és ha sokan lesznek a határon, ha majd rengeteget kell várni a határátlépésre, akkor biztosan jobb lesz vonattal menni, mert hamarabb meg tudjuk járni.Tikvicki Miklós azelőtt munkájából kifolyólag sokat ingázott Szabadka és Pest között.

- Elég régi volt a vonat, de tiszta. Nem volt gyors, de azt mondják, hogy ez meg fog változni, ha felújítják. Mivel Pestre jártam sokat, nekem olcsóbb volt, ha Szegeden átszálltam, és úgy mentem tovább.

- Utazik majd vonattal a felújítás után is?

- Igen, fogom használni. Hát nagyon jó, főleg, ha a határon fogok majd átmenni. Amikor megáll a határon, nincs három vonat, csak egy, így nem kell sokat várni, nem úgy, mint az autóknál.

A vonat jóval lerövidíti majd a határnál a várakozási és átkelési időt. A Szegedre ingázó diákok és munkások biztonságosan közlekedhetnek. A vonat a várakozások szerint olcsóbb is lesz, mint az autóbusz.

Forrás: Newsroom Communicator