- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pinterest

A csernobili atomkatasztrófa újra beszédtéma lehet?

Kukli Kristóf

2021. 06. 07. 09:58

A 35 éve bekövetkezett atomerőmű-baleset helyszínén, a közelmúltban felgyorsultak a hasadási reakciók a betonszarkofág alatt. Szakértők szerint nem kizárt, hogy a még fel nem robbant fűtőelemek a jövőben felrobbannak.

Az én generációm akkor még meg sem született, szüleink is csak gyerekek voltak, de a katasztrófa, amit a robbanás okozott olyan döbbenetes volt, hogy örök időkre beírta magát a történelembe. Ökológiai, gazdasági, nukleáris katasztrófa volt, amely embermilliók sorsára és hatalmas területek ökológiai helyzetére volt leírhatatlanul negatív hatással.

Csernobilban és környékén ma is a megengedettnél nagyobb a sugárzás. Ennek ellenére a kitelepített lakosok közül voltak, akik visszatértek volt lakhelyükre, és ott élnek továbbra is. ezenkívül a katasztrófa-turizmus is sok embert vonz erre vidékre. Van azonban egy 10 kilométeres körzet, ahova ember nem léphet be, ezt a területet a katonaság őrzi. Végleges megoldást nem tudnak találni, így a betonszarkofággal lezárt atomerőmű továbbra is potenciális veszélyt jelent.

Sok a bizonytalan tényező – mondta Maxim Szavelijev, a Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (Institute for Safety Problems of Nuclear Power Plants, az ISPNPP) egyik kutatója, aki szerint nem zárható ki, hogy egy újabb reaktorbaleset történhet az erőműben. A neutronszám azonban csak lassan növekszik, a szakembereknek így több évük lehet rá, hogy kitalálják, miként szüntessék meg a veszélyforrást.

Az 1986-oshoz hasonló újabb robbanást mindenesetre az eredetileg az erőmű fölé épített betonszarkofág, valamint a 2016-ban köré felhúzott szuperkupola is részben felfogná.

Forrás: Index.hu