- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Eurovision.tv

Amit érdemes tudni az idei Eurovíziós Dalfesztiválról

Horváth Tamás

2023. 05. 13. 22:29

Mint eddig korábban, idén is megrendezik az Eurovíziós Dalfesztivált. A versenynek Liverpool ad otthont. A nézők azt már megszokhatták, hogy az előző évi nyertes ország kapja meg a jogot arra, hogy megrendezze a következő évi fesztivált. Tavaly Ukrajna nyert, de az országban zajló háború miatt a helyszínt a második helyezett Egyesült Királyság biztosította. Így a brit BBC és az ukrán SUSPILNE közszolgálati műsorszolgáltató összedolgozott a hatvanhetedik show megszervezésében.

Idén a versenyre 37 ország jelentkezett, a tavalyi 40-hez képest. A szlogen a UNITED BY MUSIC (Zenében egyesülve). Ez a mottó tökéletesen kifejezi, hogy a nehéz időkben is képesek vagyunk összefogni és közös erővel valami olyat alkotni, amiben a zenének jut az összekötő szerep. Ahogyan Ukrajna és az Egyesült Királyság is összefogott, hisz minden nemzet szereti a zenét, amely bármikor összehozhatja az embereket, akik elfelejthetik egy időre az élet adta nehézségeket.
A logó színeit az Egyesült Királyság és Ukrajna zászlóinak színei ihlették. A minta olyan kétdimenziós, egymásra épülő szíveket alkot, amelyek összhatásban a szívverést és a hanghullámokat mutatják be, ezzel is kifejezve a zene és a verseny iránti szeretet.

Cikk kép

Az első elődöntőt május 9-én tartották meg. Az elődöntőben 15 ország vett részt, közülük 10 ország kapott esélyt, hogy elénekelje versenydalát a szombati döntőben. A műsor alatt két brit és egy ukrán műsorvezetőt láthattunk, akik angolul, franciául és ukránul közölték a szabályokat. Az idei újítás a versenyben, hogy az eddigi 50% zsűri és az 50% nézői szavazatok helyett, 100%-ig a nézőkre volt bízva, hogy ki jut tovább a fináléba. Az elődöntőben az aznap este fellépett országok szavazhattak, emellett a világon bárki szavazhatott, akinek országa nem vett részt egyáltalán a versenyben.
Minden produkció előtt egy körülbelül 50 másodperces videós képeslapot láthatunk. Ez idő alatt megismerhetjük a következő színpadra lépő országot és annak előadóját. Az idei témában a rendező országokból és az aktuális országból mutattak egy azonos stílusú látványosságot, ami megegyezik a többivel.
Szerbia kisfilmjének esetében az ukrajnai, Lvivben található kortárs szoborparkot mutatták be, még az Egyesült Királyságban a liverpooli Tate Art gallery-t, és Szerbiában a belgrádi kortárs művészet múzeumot.

Cikk képCikk kép
Cikk kép

Az elődöntő során továbbjutott (fellépési sorrendben): Norvégia, Szerbia, Portugália, Horvátország, Svájc, Izrael, Moldova, Svédország, Csehország és Finnország.
A második elődöntőt csütörtökön, május 11-én tartották meg, 16 ország részvételével. Ugyanaz a szabály vonatkozott erre az elődöntőre is, mint az elsőre. A továbbjutó 10 ország a következő (fellépési sorrendben): Örményország, Észtország, Belgium, Ciprus, Lengyelország, Szlovénia, Ausztria, Albánia, Litvánia és Ausztrália.
A ma esti döntőben a továbbjutott 20 ország mellett az öt nagy ország (Olaszország, Németország, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) valamint a rendező Ukrajna automatikusan továbbjutott a fináléba, így összesen 26 dalt hallhatunk a műsor alatt.
Az eredményt a résztvevő 37 ország zsűrije és a nézők szavazatainak összesítése fogja megadni.

Forrás: Newsroom Communicator