- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Globális felmelegedés vagy klímaváltozás?

Nyúl Sámuel

2022. 08. 24. 16:33

Mit jelent a globális felmelegedés, a klímaváltozás? Vajon milyen hatással vannak az életünkre? Mit jelentenek a jövőnk szempontjából?

A klímaváltozás bolygónk időjárási jelenségeinek (hőmérséklet, tengerszint, csapadék stb.) hosszú távú változása. Több milliárd éves története során többször változott a klíma a Földön. Száz millió éves felmelegedési és eljegesedési időszakok követték egymást. Az ipari forradalom óta a hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint korábban bármikor.

Cikk kép

Hogy mi okozza az éghajlatváltozást? Több oka is van, de egyik legfontosabb tényező a fosszilis tüzelőanyagok égetése, ami által üvegházhatású gázok kerülnek a légkörbe. Más emberi tevékenységek is hasonló következményekkel járnak, pl. az intenzív mezőgazdaság vagy az erdőirtás. A probléma az, hogy ezek a gázok felmelegítik az atmoszférát: ezt a jelenséget hívjuk üvegházhatásnak. Üvegházhatás nélkül a Föld áltlaghőmérséklete -18°C lenne. A mindennapos emberi tevékenységek azonban az üvegházhatást a maximálisra növelik, így bolygónk hőmérséklete még jobban megemelkedik.

Cikk kép

A globális felmelegedés a földi klíma átlaghőmérsékletének hosszútávú megemelkedését jelenti.

Hogyan érinti mindez az emberiséget?

Ha a világon az átlaghőmérséklet 2˚C-kal emelkedik, Afrika lakosságának több mint felét alultápláltság fenyegeti. Az Egészségügyi Világszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a malária, a vízzel terjedő betegségek és a hiányos táplálkozás elharapódzása emberek millióinak életét veszélyeztetheti. Mindez a migrációs folyamatokra is kihatással lesz, azaz a klímamenekültek számának növekedésére lehet számítani.

Forrás: Newsroom Communicator