- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Karácsonyi vásár Szabadkán, Budapesten, Bécsben

Tímár Annamária

2022. 12. 28. 20:05

A legtöbb európai országban adventkor a városok főterei fénybe borulnak és több héten át tartó karácsonyi vásárral ünnepelnek.

2022 decemberében három városba utaztam el, Szabadkára, Budapestre és Bécsbe. Meglátogattam mindegyik város karácsonyi vásárát, hogy megtudjam melyik vásár mitől különleges.

Szabadka

2022-ben december 5-én nyílt meg a karácsonyi-újévi vásár Szabadka főterén, ami január 8-ig várja a látogatókat. Idén 70 standot állítottak fel, ahol hagyományos karácsonyi ételeket és italokat fogyaszthatnak, valamint a vásáron kézműves termékekből is gazdag a kínálat.

Cikk kép

A fiatalokat a barátok és a forralt bor illata csalogatta a vásárba.

„Hideg van, de alig érezzük a forralt bor miatt, jó zene szól. A kínálat kb. ugyanolyan, mint az előző évben, az árak viszont feljebb mentek.”


A forralt bor ára idén 140 dinár, kürtőskalácsé pedig 250 dinár.

A legtöbb árus elmondta, hogy nem olyan jó a forgalom, mint az előző években, nincs már annyi látogató. Főleg helyiek vannak, de akadnak turisták is.

A szabadkai vásár idei újdonsága a december 15-én épült 40 méter hosszú jégcsúszda, bárki igénybe veheti, és a csúszás ingyenes.

Cikk kép

Budapest

2022-ben november 18-a és január 1-e között várja Budapest legnagyobb karácsonyi vására az ünneplőket a Bazilikánál, a Szent István téren.
Az előző évben Európa legjobb karácsonyi vásárának választották az Advent Bazilikát.
Ezen a vásáron minden délután fél öttől a Bazilika homlokzatán fényfestés kápráztatja el a közönséget, amelyet koncert követ.

Cikk kép

Mint minden vásáron, itt is elmaradhatatlanok a tradicionális ételek és italok és a kézműves termékek.
A forralt bor ára 1200 és 1500 forint között alakul, egy kürtőskalácsért pedig 2800 forintot kell fizetnünk.

Cikk kép

A vásáron több turistával lehet találkozni, mint helyivel.

„Kirgizisztánból jöttünk, az ünnepek miatt van időnk utazni. Először Budapestre jöttünk, holnap megyünk Bécsbe, utána pedig Párizs a következő állomásunk. A budapesti karácsonyi vásár eredetileg nem volt a terveink között, a várost sétálva találtunk rá. Kellemes meglepetés volt, másoknak is tudjuk már ajánlani ezt a karácsonyi vásárt, akik Budapestre szeretnének utazni a decemberi ünnepek alatt.”

Klaus, Olaszországból érkezett, a elmondása szerint nagyon tetszik neki az Advent Bazilika.

„Utazásom során Budapestet is eljöttem meglátogatni, így megnéztem az itteni karácsonyi vásárt is. Nagyon tetszik, kellemes hangulata van.”

Az árusok elmondták, hogy idén is jó a forgalom, de főleg délután öt órától kezd nőni a látogatók száma. A legtöbb turista a környező országokból jön, főleg szláv országokból mint Szlokvákia, Szlovénia, Szerbia.

Bécs

Bécs legnagyobb karácsonyi vására a Rathausplatzon (Városháza előtti téren) található Wiener Christkindlmarkt, ami november 19-től december 26-ig volt látogatható.

Cikk kép

Kézzel készített áruk, autentikus karácsonyi finomságokat kínáló standok, a hangulatosan kivilágított Városháza tér évente hárommillió látogatót vonz Ausztria fővárosába.
A világító fák, a hangulatos pavilonok, a díszített utak egyaránt elkápraztatják a fiatalabb és idősebb generációkat.

A vásárban szinte minden nap, főleg hétvégén a délutáni óráktól már hatalmas a nyüzsgés, ami általában este kilenc óráig tart.

A forralt bor 5 euróba kerül, egy kürtőskalács pedig 8 euróba.

Cikk kép

Sok turista jön Magyarországról is, elmondásuk szerint ez a vásár más mint a budapesti.

„Azért jöttünk ide legfőképp, mert ennek a vásárnak másmilyen a hangulata, mint az otthoninak. A magyarországi vásárokra talán azt tudnám mondani, hogy családiasabb, meghittebb. A bécsi számomra más, a világítás, díszítés más, több program vár, viszont itt hatalmas a tömeg.”

Egy kisgyermekes apukának kissé eltérő volt a véleménye mint a legtöbb embernek.

„Valóban elképesztő ez a vásár, ám ez a temérdek mennyiségű pénz amit befektetnek, hihetetlen. Mindjárt itt a szeretet ünnepe, ilyenkor másokra is kellene gondolnunk. Más országokban szegénység van, amíg mi itt mulatunk. Valahol meg kellene találnunk az egyensúlyt.”

A bécsi árusok elmondták, hogy főleg hétvégén van órási tolongás, alig férnek el az emberek. Helyiek is sokan vannak, de turisták is, főleg Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelországból.

Forrás: Newsroom Communicator